Vampire: The Masquerade Story Book

VampireMasqueradeV20Logo

Vampire: The Masquerade prva je klasična World of Darkness igra i prvi Storyteller sustav koji je izdao White Wolf. Veliki zaokret u odnosu na moćne i herojski orijentirane igre te ere, VTM je igra osobnog užasa. Ona je predak i najpopularnija od svih World of Darkness igara i bila je pokretač za sve velike ideje koje ljudi povezuju s White Wolfom.

U Vampire: TM igrači igraju vampire, takozvane Kindrede, nasljednike Cainea (biblijskog Kaina), proklete žeđi za krvlju, slabosti na sunčevu svjetlost i besmrtnošću. Vampiri su zauvijek podložni Beastu, svom divljem životinjskom strahu, gladi i bijesu.
Vampiri najčešće žive u gradovima, koje po uzoru na feudalni ustroj kontroliraju Prinčevi; život u gradu je stalna politička manipulacija, jer snage u gradu se stalno nadmeću za moć, kontrolu i hranu.

Vampiri su bića koje vodi uglavnom strah, najviše strah da će otkriti svoje postojanje Kineu, ljudima. Još od Inkvizicije velika većina vampira je živjela po pravilima Masqueradea, na silu održavane kampanje da se sakrije postojanje Kindreda od čovječanstva.

Vampire: TM je igra osobnog užasa; igrači su konstantno primorani da hodaju po moralnom rubu između svoje potrebe da prežive i užasnih načina za to postići.