Recenzija trilogije All Souls

 

All Souls trilogija

All Souls trilogy
Privukla me još prije pet godine zbog naslova, tematike i korica našeg izdanja nakladničke kuće Fraktura koje su romantične za razliku od originala koje upućuje na fantaziju što ona zapravo i nije, bar ne u onoj mjeri kojoj bih ja htjela da bude. Naime, knjiga pripada žanru urbane fantazije.

Urbana fantazija je podžanr fantazije koju definira mjesto; fantastično pripovijedanje smješteno je u urbano okruženje. Urbana fantazija je na jednom kraju spektra, dok je na suprotnom visoka fantazija, koja je smještena u potpuno izmišljenom svijetu. Mnoge urbane fantazije smještene su u suvremeno vrijeme i sadrže natprirodne elemente. (izvor: google)

Trilogija All Souls, Otkrivanje vještica (2011.), Sjena noći (2013.) i Knjiga života (2014.), knjige su o povjesničarki, ljubiteljici knjiga i čitanja, o oxfordskoj knjižnici Bodleiani, o tajanstvenom rukopisu, alkemiji, o vinu, jogi i veslanju, vješticama, vampirima i demonima, genetici, o ljubavi i strasti, otkrivanju i prihvaćanju sebe, o ženi – heroini.

Knjige pripadaju lijepoj književnosti – beletristici, u svakom smislu te riječi. Autorica pripovijeda živo i energično, na vrlo zanimljiv način ubacuje povijesne činjenice i zanimljivosti iz svih područja zahvaljujući svom poznavanju tematika. Radnja je dinamična i napeta od samog početka do kraja, prepuna novih otkrića, zanimljivosti i događanja, neočekivanih zapleta i zagonetki koje ćete poželjeti otkriti iste sekunde. Vjerujem da ćete svih 1000 i nešto stranica pročitati u najkraćem mogućem vremenu i da ćete zbog njih ostati budni cijelu noć.

Koliko je čitateljima dobra trilogija govori i činjenica da BBC priprema tv-seriju prema njoj da ju približi i gledateljima.

Što se tiče autorice, Deborah Harkness je američka književnica i profesorica povijesti na University of Northern California. Živjela je diljem SAD-a, ali i u Velikoj Britaniji. Proučava povijest medicine i prirodnih znanosti, s naglaskom na razdoblje između 15. i 18. stoljeća. Fascinirana je načinom na koji je prirodna znanost iz srednjovjekovnih sveučilišta preko knjižnica i carskih dvorova renesanse došla u gradove i domove rane moderne Europe te do prosvjetiteljskih akademija. Njezina prva knjiga Razgovori Johna Deena s anđelima istražuje kako je osoba iz doba renesanse dobila odgovore na pitanja o svijetu i prirodi okrećući se magiji. Godine 2006. počinje pisati popularni blog Dobro vino ispod 20 dolara.

Godine 2008., razmišljajući o popularnosti priča o vampirima, na odmoru u Meksiku postavlja si pitanje: ako vampiri uistinu postoje, što rade kako bi zaradili za život? Trilogija All Souls neočekivani je odgovor na to pitanje. (izvor: knjiga)

Intervju s autoricom Deborah Harkness u Zagrebu 2014. godine pročitajte na http://citajme.com/deborah-harkness/

Knjige donose priču o vješticama, vampirima i demonima na drukčiji način, ako ustrajete i pročitate trilogiju do kraja. Autorica je uspjela postići ono što piscima fantastike najteže ide – stvoriti realističan svijet za koji vjerujete da postoji ili bi pak mogao postojati. Jedine zamjerke koje imam su donekle subjektivne: heroina je opet obična i naglasak na tome je konstantan te se pije vino u svakoj mogućoj situaciji, no, bez obzira na njih knjige svakako preporučujem.

About Martina Plaščak

Po struci Informatolog, a u duši Renaissance woman :) nema toga što ne radim i što ne bih probala, samo da mi je nekoliko dana da o tome promislim, napravim analizu, proguglam i istražim, prespavam i raspravim kako sa sobom tako i sa svih mojih 7 savjetnika, jer čovjek nije otok, ali treba znati uživati u samoći.
Bookmark the permalink.