Prikaz nominacija za Nagradu Arthur C. Clark

Nagrada Arthur C. Clarke

Objavljena je lista znanstvenofantastičnih romana koji su nominirani za nagradu Arthur C. Clarke. Donosimo vam sažetak svih prošlogodišnjih romana koji su nominirani. Ova nagrada je veliko priznanje u žanru i u suštini je novčana. Novce za nagradu donira sam Arthur C. Clarke i svake godine iznos je jednak samoj godini. Ove godine 2015 funti mogli bi dobiti neki od sljedećih romana.

Nominacije

17235026

The Girl With All The Gifts – M.R. Carey (Orbit)

Distopijsko-apokaliptični triler u kojem je glavni lik desetogodišnja Melanie. Melanie je jako posebna i živi u tajnoj vojnoj bazi gdje svako dijete ima svoju ćeliju. Svaki dan po Melanie dolazi Narednik i s uperenim pištoljem nadgleda svoja dva čovjeka koji ju čvrsto privezuju u prijenosna kolica. Melanie misli da ju ne vole i u šali kaže da ih neće ugristi ako ju puste. Narednik i njegovi ljudi ne smatraju njezinu šalu smiješnom…

 

20697435

The Book Of Strange New Things – Michel Faber (Canongate)

Peter je čovjek predan vjeri koji biva pozvan na misiju života. Njegova misija ga vodi na drugu stranu galaksije gdje, daleko od svojee žene Beae, Peter otkriva misterije nove okoline koju nadgleda enigmatična korporacija USIC. U tom novom svijetu Peter upoznaje naizgled druželjubive domoroce koji pate od opasne bolesti i s velikom glađu upijaju njegova biblijska učenja, jer Peterova Biblija je njihova “Knjiga čudnih novih stvari”. Napetost u Peterov život unose pisma njegove supruge Beae koja nose vijesti o strašnim elemntarnim nepogodama koje uništavaju svijet iz kojeg on dolazi. Redefinicija opstanka, ljubavi i odgovornosti prema bližnjemu potaknut će čitatelja na duboko razmišljanje.

 

img_2486

Europe In Autumn – Dave Hutchinson (Solaris)

Roman kojeg opisuju kao ljubavno dijete Franza Kafke i Johna le Carréa. Futuristički špijunski triler u Europi koja se nakon raznih epidemija i ekonomskih kriza rascjepkala u državice, grofovije i nacije. Glavni lik je Rudi – kuhar iz Krakowa koji igrom slučaja postaje špijun i krijumčar ljudi. Već prvi zadatak u Rudijevoj špijunskoj karijeri završava njegovim zarobljavanjem i nakon uspješnog spašavanja put ga vodi kroz granice državica Europe kroz koje putuje pod različitim identitetima. U drugom zadatku u kojem treba prokrijumčariti osobu iz Berlina umjesto cijele osobe pronađe samo glavu…

 

51Dnci+AztL._SY344_BO1,204,203,200_

Memory Of Water – Emmi Itäranta (HarperVoyager)

U možda ne tako dalekoj i nezamislivoj budućnosti Kina je politički vladar Europe i uslijed posljedica globalnog zatopljenja voda je povod mnogim ratovima. Glavni lik je sedamnaestogodišnja Noria Kaitio koja živi u Skandinavskoj Uniji i izučava za visoko cijenjeno zanimanje Gospodara Čaja poput svojega oca. Upravo oni čuvaju tajna znanja o skrivenim zalihama pitke vode. U militantnom svijetu tajne su opasne i ne ostaju skrivene zauvijek…

 

18310561

The First Fifteen Lives Of Harry August – Claire North (Orbit)

Harry August je na samrti. Opet. Bez obzira na to što Harry odluči ili učini kada smrt dođe po njega uvijek se vraća u novi život kao malo dijete sa svim znanjima o svojim životima od prije. Pri kraju svog jedanaestog života nešto se mijenja. Promjena dolazi u obliku curice koja prilazi njegovoj smrtnoj postelji s riječima “Skoro sam zakasnila, doktore August, moram poslati poruku.” Odjednom Harryjev život postaje utrka za spašavanje prošlosti i pokušaj da spriječi budućnost koju ne smije dopustiti.

 

9780385353304_5ddb1

Station Eleven – Emily St John Mandel (Picador)

Na izmaku jedne civilizacije ova priča prati život jednog glumca i njegovih suputnika. Koliko je slava prolazna i koliko smo jako povezani s ljudima koji nas okružuju dok se oko nas događaju velike promjene. Radnja ovog romana isprepliće naraciju prošlog, sadašnjeg i budućeg u ponekad nježnom i ponekad strašnom tonu. Priča je ovo o ljepoti svijeta koji nas okružuje.

Ponavljanje tema

Kratkim uvidom u tematiku koja obilježava neke od najupečatljivijih primjera znanstvene fantastike i fantazije danas, ne možemo ne primijetiti teme koje se ponavljaju. I dok su u nekim prošlim desetljećima autori znanstvene fantastike otkrivali i smišljali nova tehnološka postignuća i izume, putovanje svemirom, autori ove generacije pišu o temama u kojima preispituju budućnost ljudskog roda.

Znanstvenofantastični romani nekada su poticali čitatelje na sanjanje i smišljanje novih tehnologija. Često postapokaliptični i distopijski, novi znanstvenofantastični romani potiču na razmišljanje o sadašnjosti i brige za ono što nam predstoji u budućnosti.

Usudimo li se prokomentirati?

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.