Dvorac Otranto: Jeziva priča koja je započela gotički pokret

prenosimo sa BBC News

Tragične priče o propaloj ljubavi i nadnaravnom horroru, često smještene u barokne dvorce, su uzbuđivale čitatelje već stoljećima. No mnogi moderni ljubitelji gotičke literature možda nisu upoznati sa novelom iz 18. stoljeća koja je inspirirala cijeli žanr.

Pitajte bilo koga o gotičkoj literaturi i oni će vam nabaciti reference o Bram Stokerovom Drakuli ili Mary Shelley i njezinom Frankenštajnu.

No činjenica, korijeni žanra se mogu pratiti do izdanja Horacea Walpolea i njegove priče iz 18. stoljeća Dvorac Otranto – rad koji je estetski označio početak moderne gotike u knjigama, filmovima, umjestnosti i glazbi kao cijeloj gotičkoj kulturi.

Walpole – sin Sir Roberta Walpolea, prvog premijera Ujedinjenog Kraljevstva – koji je bio u parlamentu kao član Whig stranke i za vrijeme svog političkog djelovanja je 1764. napisao Dvorac Otranto.

Horace Walpole
Horace Walpole

Priča se fokusira na Manfreda, lorda dvorca, koji želi izbjeći drevno proročanstvo tako da oženi bivšu ženu svoga mrtvog sina, Isabellu, da bi napravio novog muškog nasljednika.

Kako priča napreduje Manfredove spletke postaje sve užasnije i dvolične,a dvorac postaje opsjednut.

Počinju se pomicati slike na zidovima i vrata zatvarati sama od sebe, dok se u dvoranama može čuti velikog viteza, a ponekad i vidjeti na kratko.

Dvorac Otranto je bio inspiriran sa Walpoleovom fascinacijom sa srednjovjekovnom povijesti i predmetima. On je čak i dao sagraditi lažni gotski dvorac, koji je kasnije postao poznat kao kuća Strawberry Hill, u 1749.

To je bio jedan od prvih primjera oživljavanja gotičke arhitekture, koja je imala jake korijene u baroku, a kasnije postaje sastavni dio gotičkog pokreta.

Walpole je na početku tvrdio da je njegov tekst Dvorac Otranto bio samo prijevod ranijeg rukopisa iz 1529. Priča posjeduje arhaični stil pisanja tako da bi dodatno sakrila prave činjenice. Tek na drugom izdanju Walpole je priznao da je autor – u to vrijeme je fikcija bila ludo utrošeno vrijeme za jednog gospodina u 1760.

Unatoč tome, priča je bila veliki uspjeh i inspirirala mnoge koji su je kopirali, uključujući Claru Reeve i The Old English Baron u 1778. i M.G. Lewisov The Monk u 1796. Jane Austenova Northanger Abbey se samo zaigrala sa gotičkim elementima zbog komičnog dijela.

U njezinom predgovoru, Reeves priznaje: “Ova priča je literarno dijete nastalo iz Dvorca Otranto, napisana sa istim planom, sa dizajnom koji će ujediniti najatraktivnije i najzanimljivije od drevne romanse i moderne priče.”

John Henry Fuseli - The Nightmare
Noćna Mora od Henrya Fuselia – jedna od najpoznatijih gotičkih slika

U ovoj priči, Walpole je pokušavao ujediniti “novu” i “staru” romansu. “Stara” je identificirana sa fantastičnim elementima, dok je “nova” mnogo više napisana u realnosti. U tom ujedinjenju stilova, Walpole je postavio obične ljude u neobične situacije.

Osnovni elementi Dvorca Otranto su brzo postali osnova gotičke fikcije. Iako je napisan prije 250 godina, nasljedstvo Dvorca Otranto možemo pronaći u svim djelima moderne gotike.

Uzmite na primjer Stephanie Meyer i njezine ultra popularne priče iz Sumrak sage, u kojima je Bella u romantičnom odnosu sa vampirom Edwardom i vukodlakom Jacobom dok bježi od nadnaravnih spletki vampira Jamesa i Victorie..

Promotional still from Twilight
Sumrakt – gotička fantazija koje je fokusirana na odnos između Belle i vampira Edwarda ( u sredini)

Stephen Kingovo Isijavanje je puno gotičkog utjecaja, baš kao i Maska Crvene Smrti od Edgara Allena Poea (koja je direktno nastala pod utjecajem Dvorca Otranto). Overlook Hotel u Isijavanju nastoji zamjeniti tradicionalni gotički dvorac, dok Jack Torrance je zlikovac koji traži iskupljenje dok je progonjen sa svojom prošlosti.

Dok nije gotički, horor u H.P. Lovecraftovom pisanju je sigurno nastao zbog utjecaja gotičkih priča koje mu je pričao njegov djed.

Gotika je uvijek bila zastupljena u kinima, što je dokazao British Film Institut koji je svoju zadnju sezonu posvetio gotici. Mnogi rani filmovi s temom gotike, kao Nosferatu, se i dan danas prikazuju kao klasici, dok je Bram Stokerov Drakula nekoliko puta doživio nova izdanja.

line

Što je gotika?

German goth girls at a festival
  • Goti su bili Istočni Germani, odgovorni za pljačkanje Rima 410. – to je bilo prvi puta da je Rim bio osvojen u svojoj carskoj povijesti
  • Termin koji je koristio renesansni povjesničar Giorgio Vasari da bi uvrijedio “barbarski Germanski stil” srednjovjekovne arhitekture
  • Naposljetku “Gotika” je nastala kao kulturni pojam, da bi predstavljala odmak od Rimske arhitekture
  • skraćeni pojam “Got” je prvi puta upotrebljen 1980. da bi opisao pokret post-punk mladeži
line

Tim Burtonova filmska adaptacija Sanjive Doline također posjeduje mnoge elemente koji su proizašli iz Dvorca Otranto, sa svojim očinskim figurama i radnjom koja se odvija oko osvete i prava na zemlju.

Također imamo i TV serije kao Izgubljeni – koja, iako smještena na tropskom otoku, prati Walpoleov primjer stavljanja običnih ljudi u neobične situacije, sa preživjelima koji pokušavaju izbjeći “dimno čudovište”. Video igra Fatal Frame (također znana i kao Project Zero) predstavlja moćnog autokrata, drevne kletve i tragičnu romansu.

Također postoje onda i gotički bendovi iz 1980. kao na primjer The Cure i Sisters of Mercy, inspirirani gotičkom literaturom i stihovima smrti, ljubavi, spiritualnosti i identiteta. The Cureov The Drowning Man, na primjer, nastao je direktno pod utjecajem pisca i ilustratora Mervyna Peakea i njegove gotičke Gormennghast trilogije.

The Cure on Top of the Pops, 1989
The Cure, 1989

Egzotični aspekt gotičke literature koju je Walpole prvi osmislio u Dvorcu Otranto je utjecala na cijeli gotički pokret. Gotička moda je dizajnirana u stilu da relfektira životni stil koji je u skladu sa gotičkom literaturom.

No Dvorac Otranto je također dobio inspiraciju iz starijih djela.

Meg Tasker, profesor iz Federacije Sveučilišta Autralija, objašnjava da je Walpole uzeo svoje motive “iz velikog aspekta narodnih priča i germanske, ali i engleske i škotske literature”. Djela Williama Shakespearea su također utjecala, kao što je demonstrirao Walpole “stalno skakanje između smješnih i ozbiljnih scena”.

Unatoč fantastičnim elementima, postoji u svakoj priči logična radnja. Na primjer, priviđenja su stalno protestirala protiv bilo čega što je moglo rezultirati u pomirenju i ujedinjenju Alfonsove i Don Ricardove obitelji.

line

kuća Strawberry Hill

Walpole's Strawberry Hill Home
  • Horace Walpole dao je sagraditi ovu vilu u gotičkom stilu u Twickenhamu između 1749 i 1776
  • Nastala je pod utjecajem gotičkih dvoraca i katedrala, nasuprot mnogih klasičnih zgrada sagrađenih u 18. stoljeću
  • Prema povjesničarima arhitekture, bila je prva kuća koja je sagrađena od temelja u gotičkom stilu, te prva koja je posudila dizajn od drugih, na primjer dimnjaci su po uzoru na grobnice iz Westminster samostana
  • Walpole se nikada nije ženio i nije imao nasljednike – u 20. stoljeću zgrada služi kao Fakultet za učitelje; otvorena za javnost 2010. nakon dugačke renovacije

Posjetite Strawberry Hill – gotički dvorac Horacea Walpolea

line

“Povijest je romansa kojoj se vjeruje; romansa, povijest kojoj se ne vjeruje,” rekao je Walpole.

Tasker je objasnila da je Dvorac Otranto tako “smišljen da bi se mogao provući kroz 18. stoljeće, a da ni jedan čitatelj ne može pomisliti na magiju ili katoličko praznovjerje”. Čitatelji donjih klasa i žene su prikazani u priči kao “praznovjerni, idolopoklonici, te slijepo odani Crkvi”.

Unatoč hororu unutar Dvorca Otranto, postoji nota farse i humora.

“Dvorac pušta zvukove stenjanja sa povremenim ispuštanjem pare što asocira na klasični engleski humor, šalu o vjetrovima,” objašnjava Tasker.

Ogromna kaciga koja pada s neba i pada  na jednog od likova iz knjige je preteča apsurdizma Monty Pythona.

Jack Nicholson in The Shining
Jack Nicholson u Isijavanju (1980), nastalom na priči Stephena Kinga

Kako je žanr odrastao, pisci žanra su se fokusirali na horor i tragediju. Farsa i humor su polako nestajali.

Na primjer, Wallace i Gromit: Kletva Zecodlaka (2005) je zlobna satira gotičkog žanra, no unatoč tome film je obilježen sa gotičkim stilom.

Pun je literarnih referenci, počevši sa Wallaceom koji je pretvoren u zecodlaka te i nakon preobrazbe još uvijek zaljubljen u Lady Tottingham, pa onda sa Lord Victorom Quartermaineom – referenca na Allana Quatermaina iz H. Rider Haggardova klasika iz 1885. Rudnika Kralja Solomona.

U tome odaje počast Dvorcu Otranto, djelu koje ujedno i ismijavalo i slavilo fantastično. kao što je Tasker objasnila, priča je “jednostavno blesava”.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.