Egipatske knjige čarolija

Australski istraživači su rješili tajnu iza male egipatske knjižice, otkrivajući cijeli niz naricaljki i čarolija.

Dapače, u knjizi “Handbook of Ritual Power” govori čitatelju kako da napravi ljubavni napitak, istjera zle duhove i kako se liječi “crna žutica,” bakterijska infekcija koja postoji dan danas i može biti smrtonosna.

Knjiga je stara oko 1,300 godina, napisana je na koptskom, drevnom egipatskom jeziku. Sastavljena je od niza pergamenata — tip knjige koje istraživači danas nazivaju kodeksom.

“To je kompletan kodeks od dvadeset stranica, u kojem se nalazi priručnik za čarolije,” napisali su u svojoj knjizi sa Sveučilišta Macquarie  Malcolm Choat i sa Sveučilišta Sydney Iain Gardner, “Koptski Priručnik Za Čarolije” (Brepols, 2014).

Image: Handbook
Slikao EFFY ALEXAKIS / MACQUARIE Sveučilište

Knjiga uključuje “nekoliko recepata ili čarolija kako da se liječi opsjednutosti duhovima te različite bolesti, te čarolije za uspjeh u ljubavi ili poslu.” Na primjer, da biste nekoga podredili svome utjecaju, kodeks kaže da morate izgovoriti magične riječi dok držite dva notka, i onda “zabijte ih u dovratak, jedan s lijeve strane i jedan s desne strane.”

Istraživači vjeruju da bi kodeks mogao biti iz 7. ili 8. stoljeća. Tijekom tog vremena, mnogi Egipćani su bili kršćani, te kodeks često koristi u svojim referencama Isusa.

No, neke od naricanja spominju grupu pod imenom “Setovci.” Ova grupa je bila jaka u Egiptu tijekom ranih dana kršćanstva I vidjela je Seta, trećeg sina Adama i Eve, kao visoko božanstvo. Jedna od naricaljki spominje čak i dio koji govori “Set, Set, živući Krist.”

Prvi dio kodeksa govori o božanskom biću “Baktioti” čiji pravi identitet je tajna, istraživači su objasnili. Tekst govori, “Ja ti se zahvaljujem i tražim od tebe, Baktiota: Veliki, koji si vjeran; onaj koji je gospodar preko četrdeset i devet vrsta zmija,” prema prijevodu.

Identitet osobe koja je koristila kodeks je tajna, kao što je tajna i kako je napravljen. Stil nam govori da je originalno nastao u Gornjem Egiptut. Sada se nalazi u Muzeju Drevnih Kultura u Macquarie Sveučilištu u Sydneyu.

Prenosimo sa NBCNEWS

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.