Bube i knjige

Pseudoškorpion, također znan i kao lažni škorpion ili knjižni škorpion, je arahnid koji pripada redu pseudoškorpiona, također znani kao Pseudoscorpiones ili Chelonethida.

Pseudoškorpioni su generalno korisni ljudima jer se hrane sa ličinkama moljaca, buha, mrava, malih muha itd. Sitni su i nenametljivi, te su rijetko viđeni.

Unatoč imenu, knjižni škorpion (Chelifer cancroides) nije pravi škorpion. Posjeduje jedan par kliješta poput škorpiona no nema žalac. Točnije, pripada obitelj pseudoškorpiona u kojoj se nalazi preko 2000 vrsta.

Njegov dom je u policama sa knjigama, ali šanse da vidite jednog su jako male jer su oni jako maleni. Njegove dimenzije su samo 5-6 mm dugački, a kliješta su im 3-5 mm.

Knjižni škorpion se nalazi u vašoj polici za knjige jer se hrani sa knjižnim ušima (Liposcelis bostrychophilus). Knjižna uš je još manja u dimenzijama od knjižnog škorpiona; tijelo joj je manje od 1.8 mm dužine. Boja tijela je bijela na kojoj se nalaze malene antene. Kada ih se vidi, često ih se zamijeni za stjenice.

Knjižne uši se nalaze u knjigama jer vole škrob. Škrob je bio korišten kao jedna od tvari upotrebljenih prilikom pravljenja ljepila za uvezivanje knjiga. Tako da, ako jednom knjižne uši uđu na policu, ako tamo nije knjižni škorpion da ih lovi, možete se pozdraviti sa svojim knjigama ljepljenim uz pomoć škroba.

Rat između knjižnih uši i škorpiona traje otkako je čovjek izumio pisanu riječ i stavio u korice knjiga. Na primjer, u njegovom djelu Micrographia (1665), engleski filozof Robert Hooke (1635–1703) spominje kukca koji bi se lako mogao identificirati kao knjižni škorpion.

Kao vrsta, knjižni škorpion nije ugrožen, ali postaje sve teže da ih se pronađe u policama. Nekoliko je razloga za to. Jedan je da se sve moderne knjige prave sa sintetičkim ljepilom, što znači da ne privlače knjižne uši kao stare knjige. Unatoč tome nije sve izgubljeno. Knjižne uši, ovisnici o škrobu, mogu se često pronaći u spremištima za brašno. A tamo gdje se nalazi knjižna uš, daleko nije ni knjižni škorpion.

Ako želite knjižne škorpione u svom domu ovo trebate napraviti:

1) Kupujte stare knjige.
Sljedeći puta kada budete htjeli kupiti knjigu nemojte ju kupiti na e-reader-u ili u knjižari nego odite u antikvarijat i velike su šanse da ćete sa tom knjigom dobiti određeni broj knjižnih uši, ali i škorpiona.

2) Nemojte čistiti police.
Ako čistite često, posebno sa sredstvima koje imaju jake kemijske efekte, velika je šansa da ćete ubiti knjižne škorpione.

Knjižni škorpion je maleno stvorenje koje živi u knjigama i policama, ali nije nametnik. Ako ste ljubitelj knjiga, knjižni škorpion je vaš najveći saveznik u obrani vaših knjiga od uništenja.

Koje je vaše mišljenje o knjižnim škorpionima i da li imate komentara? Slobodno nam se obratite na forumu ili stranicama kluba na facebooku.