Svjetske nagrade za fantaziju

Svjetske nagrade za fantaziju, osnovane 1975, se predstavljaju javno na Konvenciji Svjetske Fantazije. Svjetske nagrade za fantaziju su među tri najprestižnije nagrade za spekulativnu fikciju, uz Hugo (gdje glasuju jednako i ljubitelji žanra i kritičari) i Nebula nagrade (izborom članova Pisaca znanstvene fantastike i fantazije u Americi). Pisci, urednici i umjetnici mogu dobiti nagrade. Nagradni kipić je statua glave H. P. Lovecrafta koju je osmislio crtač Gahan Wilson u slavu Lovecraft-ovih djela i doprinosa svijetu fantazije. Nagrada posjeduje nadimak “Howard”, po Lovecraftovom prvom imenu.

Nagrađeni sa svjetskim nagradama za fantaziju su izabrani od odbora sudaca, koji se mijenja svake godine. Na primjer, suci koji su sudili 2010. su bili Greg Ketter, Kelly Link, Jim Minz, Jürgen Snoeren i Garry K. Wolfe.

Pobjednici su izabrani iz grupa (u kojima se po načelu nalazi pet ili šest kandidata), također većinom izabrani od strane sudaca, sa dvoje odabranih od strane članova WFC. Svjetske nagrade za fantaziju po tome se jako razlikuju od drugih nagrada ovog tipa, kao što su Hugo i Nebula. Za Hugo, kandidati i pobjdenici su direktno birani od strane članova Svjetske Konvencije Znanstvene Fantastike, dok su Nebula nagrađeni birani od strane autora, točnije članova Pisaca znanstvene fantastike i fantazije u Americi. Tako da ni Hugo ni Nebula nemaju suce koji sve nadgledaju.

Zbog malog broja sudaca na Svjetskim nagradama za fantaziju, zbog toga što pokušavaju pročitati što više u polju u kojem su nagrade, odabir nagrađenih je često eklektičan. Na primjer, slabo prodavani, ali jako kvalitetni radovi od malih izdavačkih kuća, koje druge nagrade bi vrlo moguće preskočile, često dobivaju veliku pozornost na Svjetskim nagradama za fantaziju.

Ove godine Svjetske nagrade za fantaziju se odvijaju od 6. do 9. Studenog u Washington-u, D.C., S.A.D-u.