MJESEC FANTASTIKE U RIJECI

 


Od 13. rujna do 12. listopada sedam lokacija u Rijeci bit će održan festival Mjesec fantastike posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, umjetnosti i znanosti. Mjesec fantastike pruža bogat program predavanja, kreativnih radionica, predstavljanja, filmskih projekcija i igara, a program je prilagođen raznim uzrastima.

Mjesec fantastike u Rijeci.jpg

Festival počinje Danom Ivane Brlić Mažuranić u subotu, 13. rujna u 10 sati, kada će biti održan razgled Ville Ružić, u kojoj je ova književnica boravila i pisala svoja djela. Skrbitelj zbirke u Vili Theodor de Canziani Jakšić i Matilda Ružić ispričat će nam priču o jednoj od najboljih hrvatskih književnica, poznatoj kao “hrvatski Andersen”.
U 12 sati slijedi izlet tuRIstičkim autobusom u Šumu Striborovu na Biviu gdje nas čekaju oživljeni likovi iz Ivaninih romana, tete pričalice iz Studentskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rijeka, tražilice i igre.

U ponedjeljak, 15. rujna počinje online natječaj za najbolji žanrovski haiku koji traje do 1. listopada.

U srijedu 17. rujna u Dječjem odjelu Gradske knjižnice “Stribor” u 17 sati održat će se radionica slikovnica, namijenjena djeci od 5 do 15 godina. Radionicu vodi Sandra Polić Živković, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

U subotu 20. rujna u 10 sati u Astronomskom centru Rijeka moći će se pogledati projekciju filma “Vibrato”, koji vodi u nezaboravnu avanturu izvan prostora i vremena.
Isti dan u 11 sati u “Striboru” održat će se likovna radionica “Osmisli svoje čudovište”, gdje posjetitelji školskog uzrasta (ali i oni malo stariji) mogu naučiti kako osmisliti, nacrtati i modelirati fantastično biće iz mašte. Radionicu vodi Nela Dunato, nagrađivana umjetnica i ilustratorica.

U ponedjeljak 22. rujna u 18 sati u prostoru glazbenog studija “Maraton” bit će održana glazbeno-književna radionica, gdje će polaznici uz pomoć polaznika škole sviranja Studio Maraton te riječkih književnika imati priliku napisati i uglazbiti svoje priče ili pjesme.

U srijedu, 24. rujna u 11 sati u zgradi Fakulteta biotehnologije (na Sveučilišnom kampusu) počinje Znanstvena srijeda. Pozivaju se osnovnoškolci i srednjoškolci da dođu i upoznaju studente informatike, fizike, matematike i biotehnologije s kojima će raditi razne zanimljive pokuse, zaigrati video igre ili izraditi sapune.

U subotu 27. rujna u Klubu mladih Rijeka održava se cjelodnevni Gaming maraton gdje će posjetitelji moći zaigrati brojne društvene igre. Pozvani su potpuni početnici koji bi željeli naučiti neke nove stolne igre, kao i oni koji traže veći izazov u vidu “pen & paper” RPG-ova.

U ponedjeljak, 29. rujna u 18 sati u Striboru počinje Srednjovjekovni dan, gdje će Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti predstaviti kako se odvijao život u Srednjem vijeku. Na ovom zanimljivom predavanju i radionici članovi udruge otkrit će zanimljive detalje kulture mačevanja, kuhanja, sviranja i tkanja od prije tisuću godina.

U petak, 3. listopada u 18 sati u Striboru je na rasporedu književno predstavljanje fanzina Eridan i dobitnika nagrade Artefakt. U 15. broju fanzina Eridan, koji izdaje Udruga “3. zmaj”, objavljeni su članci i priče mladih domaćih autora na engleskom i hrvatskom jeziku. Posjetitelji će imati priliku upoznati i dobitnike književne nagrade Artefakt i čuti isječke iz najboljih priča, novela i romana izdanih u 2013. godini u hrvatskoj nakladi, po sudu publike.

Ulaz na sve spomenute programe je besplatan.
U nedjelju, 5. listopada u 19 sati u Klubu mladih Rijeka održat će se Pub kviz, na kojem svi mogu testirati svoje znanje fantasyja, horora i znanstvene fantastike te osvojiti vrijedne nagrade. Kotizacija za sudjelovanje u kvizu iznosi 10 kuna po osobi.

Završetak Mjeseca fantastike obilježava 17. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 10. do 12. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao i svake godine dosad, posjetitelje očekuju brojna predavanja znanstvenika, pisaca te ljubitelja fantastike, tribine, kreativne radionice, predstavljanja domaćih književnih izdanja i računalnih igara, igre i kvizovi, izložbe te cosplay – natjecanje za najbolji kostim. One najmlađe ove godine očekuje poseban dječji program u nedjelju, 12. listopada uz filmske projekcije, radionice i igre. Ulaznica za 2 dana (petak i subotu) iznosi 40 kuna, za maskirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Ulaznica za nedjelju je besplatna.

Mjesec fantastike organizira Udruga 3. zmaj, a u programu festivala sudjeluju: Spomenička knjižnica i zbirka Ivana Brlić Mažuranić, Gradska knjižnica Rijeka, Astronomski centar Rijeka, Odjeli Sveučilišta u Rijeci, Studio Maraton, Udruga Nemesis, Klub mladih Rijeka te Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti.

Mjesec fantastike održava se uz potporu Grada Rijeke – Ureda Grada te Studentskog kulturnog centra Rijeka.

Detaljne informacije i program festivala dostupni su na mrežnoj stranici manifestacije Mjesec fantastike.

prenosimo sa portala Grad Rijeka

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.