Najljepše knjižnice svijeta

Posljednjih godina Jill Harness skupljao je informacije o najljepšim knjižnicama svijeta po svim kontinentima. One se nalaze ovdje. Prenosimo sa mentalfloss gdje možete pronaći sve 62 knjižnice, dok mi prenosimo samo prvih 10.

1. Knjižnica Sveučilišta Trinity, Irska

Slika Irish Welcome Tours.

Osim što je jednostavno predivna, na dva kata s pojačanim prijelazima, ovo je ujedno i najveća knjižnica u Irskoj. Služi kao knjižnica za potrebe čuvanja kopija radi očuvanja autorskih prava, gdje se može pronaći kopija svake knjige koja je ikada izašla u Irskoj. Knjižnica je također poznata i po Book of Kells, rukopisu kojeg su napisali keltski redovnici oko 800. godine.

2. Bristol Centralna Knjižnica, Engleska

Slika Steve Cadman.

Ova knjižnica, završena 1906., fascinantna je zbog svoje specifične kombinacije stilova arhitekture. Prednja strana napravljena je u stilu Tudora i Modernog Pokreta tako da bi ostala u harmoniji sa zadnjom stranom koja je bila dio Vratnica Samostana.

3. Codrington Knjižnica, Engleska

Slike Miguel Bernas i Beth Hoffman.

Codrington knjižnica na Oxford Sveučilištu je završena 1751. godine te je od tada koriste znanstvenici. U kasnim 90-ima zgrada je renovirana i ugrađena je elektronička potpora.

4. Francuska Nacionalna Knjižnica, Francuska

Slika Wikipedia korisnik Zubro.

Francuska Nacionalna knjižnica povećana je u obujmu dodanim zgradama 1988. Unatoč tome, stare se zgrade na Rue de Richelieu još uvijek koriste, a pri tome su još uvijek predivne. Ove zgrade završene su 1868., a do 1896. knjižnica je imala najveći broj knjiga na svijetu, no od tada taj rekord je preuzela druga knjižnica.

5. Knjižnica El Escorial, Španjolska

Slika Jose Maria Cuellar.

Ova knjižnica se nalazi u Palači San Lorenzo de El Escorial, povijesnom sjedištu kralja Španjolske. Filip II. odgovoran je za postavljanje knjižnice i većeg dijela knjiga koje se sada nalaze tamo. Stropovi su oslikani freskama, svaka predstavlja jednu od sedam umjetnosti: retoriku, dijalektiku, glazbu, gramatiku, aritmetiku, geometriju i astronomiju. Ovih dana, knjižnica je postala dio Svjetske baštine i u njoj se nalazi preko 40,000 naslova.

6. Knjižnica Geral, Coimbra Sveučilište, Portugal

Slike Taco Ekkel i Mick L

Glavna knjižnica Sveučilišta u Coimbri sastoji se od dvije zgrade: Nove zgrade sagrađene 1962. i Joanina knjižnice sagrađene 1725. Joanina knjižnica ukrašena je u baroknome stilu te sadrži naslove starije od 1800.

7. Handelingenkamer, Nizozemska

Slika Jackie Kever.

Knjižnica Nizozemskog Parlamenta sadrži svaku raspravu ikada zabilježenu u Nizozemskom Parlamentu.

8. Knjižnica Delft Sveučilišta Tehnologija, Nizozemska

Slike Robert Lochner iThomas Guignard.

Dok moderna arhitektura može biti fascinantna, rijetko kada se može nositi s klasičnim dizajnom. Knjižnica Delft Sveučilišta Tehnologije nije izuzetak.

9. Samostanska Knjižnica St. Gallen, Švicarska

Slika Wikipedia korisnik Stibiwiki.

Ova lijepa knjižnica nije samo najstarija u Švicarskoj, nego je jedna od najstarijih i najbitnijih knjižnica takvog tipa u svijetu, u kojoj se nalazi preko 160000 naslova od kojih mnogi datiruju čak i iz osmog stoljeća. Ova knjižnica spada također u Svjetsku baštinu.

10. Admont Samostanska knjižnica, Austrija

Sagrađena 1776., Admont Samostanska knjižnica je jedna od najvećih samostanskih knjižnica na svijetu. Cijeli strop je oslikan freskama koje prikazuju put ka Prosvijetljenju.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.