Mad Max Fury Road – Recenzija Filma

Mad MAx Fury Road - recenzija

Ovaj film je sve što bilo koji zaljubljenik u benzin, krv i željezo može očekivati. Niti u jednom trenutku nema praznog hoda, sladunjavih moralnih dvojbi ili jeftinih zaobilazaka osjetljive tematike. Svijet Mad Maxa je surova tvornica nemilosti i visokooktanskog adrenalina od početka do kraja. Ovog puta je službeno: George Miller je bog među insektima i svi mi imamo čast živjeti u ovim vremenima i s njime dijeliti zrak.

Pomalo je teško točno opisati zašto je ovaj film toliko dobar, bez da spoilamo neke zbilja sočne i zanimljive trenutke koje je bolje da otkrijete sami, tako da se unaprijed ispričavamo zbog recenzije koja će možda zvučati kao politički govori – možete nam zahvaliti kasnije.

Mogli bismo sada potrošiti ovaj prostor i pisati o filmskoj industriji između Thunderdomea i Fury Roada, o svim produkcijskim problemima snimanja u pustinji Namib i sličnim stvarima, ali taj dio ćemo preskočiti i jednostavno izdvojiti nekoliko kategorija i razloga, kojima objašnjavamo zašto nam se film svidio i zašto ga preporučamo. Pa krenimo redom.

Akcija

Ovaj film je pun kaosa i brze jurnjave od samog početka do kraja. Bez obzira na sve, kadrovi su zbilja majstorski izvedeni i niti u jednom trenutku gledatelj nema osjećaj da se previše stvari događa na ekranu odjednom. Svi detalji i događaji su kristalno jasni i razumljivi. Film sve skupa ima oko 10% računalnih efekata, tako da je svaki sudar vozila ili kaskaderski manevar bio prilično skup za izvesti i razumljivo je za očekivati kako će svaki kut kamere biti pažljivo promišljen prije snimanja. Akcijske su sekvence oku ugodne i pružaju dovoljno vremena da gledatelj stekne dojam o prostoru u kojem se radnja događa.

Svijet

Količina detalja jednostavno je impresivna. Da se razumijemo, ovaj vas film ne drži za ruku. Nema objašnjenja o mjestu radnje i ima vrlo malo dijaloga među likovima, ali unatoč tome, publika može saznati vrlo mnogo detalja o svijetu u kojem se likovi nalaze i njihovoj svakodnevnici. Prilično jasno možete doći do vlastitih zaključaka o manje-više svemu što vas zanima ili barem steći dojam jedne sveobuhvatne cjeline.  Ukoliko vas je trailer ostavio s hrpom upitnika iznad glave, film to neće napraviti. Istina, radnja se 90% vremena događa na otvorenoj pustinji, ali bez obzira na to i dalje imate jasnu viziju o svim frakcijama, gradovima, međusobnim odnosima, klasnim slojevima itd. Svaki lik i vozilo ima dozu vlastite osobnosti koju je teško ne primjetiti i djeluju kao uvjerljivi proizvod svijeta u kojem se nalaze.

Likovi

Bez obzira na sve predrasude – Tom Hardy je odličan u ulozi Maxa Rockatanskog. Miller je odlučio više pažnje posvetiti drugim likovima poput Nuxa i Furiose nego naslovnom protagonistu, ali je to izveo prilično vješto. Odnos između Furiose i Maxa nije nikakvo sladunjavo moralističko smeće, već oboje savršeno stoje samostalno za sebe i djeluju kao osobe koje se mogu nositi sa svakim danom svojih života u svijetu u kojem se nalaze. Oboje su surovi onda kada trebaju biti, a opet savršeno funkcioniraju kao tim.

Više Metal nego Heavy Metal

Mmmda… kratko i jasno – ovaj film je prokleto cool. Ukoliko ste stariji obožavatelj ovog serijala, očekujte hrpu skrivenih dragulja razbacanih na sve strane.

 

Bookmark the permalink.