Spašavanje znanja

Na zadnjem katu Wellcome Knjižnice, 12 ljudi sjedi u tami, osvijetljeni samo bijelim LEDicama. Prenosimo s motherboard.vice.com.

Ovo je Euston Centar za Skeniranje, trenutno dom za ekipu Internet Arhive. Dio su ambicioznog projekta za očuvanje kolekcija knjiga iz 19. stoljeća iz 10 knjižnica iz Ujedinjenog Kraljevstva na području medicine. Cilj im je skenirati oko 800 stranica dnevno. Do sada su skenirali preko 2.5 milijuna stranica i do kraja 2016. planiraju 16-17 milijuna.

Helen Claes skenira knjige

Soba miriše na klasičnu knjižnicu: prašina, podijeljeni tepih i topla elektronika. Sve je tiho osim povremenih klikova kada je slika sačuvana te povremenih pokreta nogu.

Chris Booth, zadužen za UK od strane Internet Arhiva, nam je objasnio digitalizciju knjiga. Sve počinje iz ove knjižnice. Definicija medicinskih knjiga je širok pojam; tu spada čak i frenologija iako je pseudoznanost. Knjiga dolaze u narančastim kutijama, provjerene postoje li duplikati online. Svaka dobiva jedinstveni identifikacijski URL.​

Na policama se provjerava stabilnost skeniranja. Neke jako debele knjige ne mogu biti skenirane, jer skener ne može dohvatiti dovoljno duboko, što ostavlja rečenice nedovršene—“kada nisu razmišljali o digitalizaciji u 19. stoljeću,” objašnjava Booth. Mnogi imaju zavoje bijele boje kako se ne bi raspale. Neke čak imaju i neotvorene stranice: nakon toliko vremena nitko ih nije otvorio.

Svrha digitalizacije je predstaviti javnosti knjige za čitanje ili ih makar prikazati spremnima za čitanje onima koji će to htjeti.

Strojevi koji skeniraju su Table Top Scribes i na bazi su ope​n source dizajna.

Jednom skenirane stranice se pojavljuju na ekranu i u bazi podataka gdje ih provjerava program imena Scribekojeg je također osmislio Internet Arhiv.

Paul Horn skenira knjige

Digitalne verzije knjiga postaju dio Knjižnice Medicinskog Nasljeđa Ujedinjenog Kraljevstva, na archive.org, te povezani su preko Wellc​ome Library. Nakon što su skenirane vraćaju se doma.​

 

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.