Zaboravljena kraljevstva

Forgotten Realms je sustav za igranje namijenjen kao temelj za Dungeons & Dragons (D&D) fantastične igre uloga. Često nazivan od strane igrača i razvojnih timova koji rade na njemu kao “Kraljevstva”, stvoren je od strane Eda Greenwooda negdje oko 1967. kao svijet za njegove priče iz djetinjstva. Nekoliko godina kasnije, Greenwood je spojio svijet Zaboravljenih kraljevstava i D&D kao seriju članaka za časopise, a prve igre i proizvodi iz svijeta Kraljevstava su tek 1987. došli na tržište. Od tada su proizveli mnoge proizvode, kao i licencirali veliki broj priča mača i magije, video igre uloga (kao i prvi MMORPG) te stripova. Zaboravljena kraljevstva su jedna od najpopularnijih D&D sustava, ponajviše zbog priča koje je napisao R. A. Salvatore i brojnih video igara, uključujući Pool of Radiance (1988.), Baldur’s Gate (1998.), Icewind Dale (2000.) i Neverwinter Nights (2002.).

Zaboravljena Kraljevstva je ime za sustav igranja u jednom fantastičnom svijetu, opisanom kao splet neobičnih zemalja, opasnih stvorenja i moćnih bogova, gdje su magija i nadnaravno svakodnevica. Uvod u svijet kaže da su, jako davno, Zemlja i Zaboravljena kraveljstva bili jako blizu. No kako je vrijeme odmicalo, žitelji Zemlje su zaboravili na postojanje drugog svijeta—odakle dolazi termin Zaboravljena kraljevstva. Na originalnom logu Zaboravljenih Kraljevstava, koji se koristio do 2000., malim runskim slovima je pisalo “Ovdje se nalaze izgubljene zemlje”, što ukazuje na povezanost dvaju svjetova.

Već smo napisali i objavili članke o igrama igranja uloga te na koji način ih možete isprobati. Kao članovi kluba možete nam se javiti da isprobate bilo koji od navedenih svjetova i da se upoznate sa takvim načinom igranja.

Što je to D&D?

Što je to Pathfinder?

Recenzija 5. izdanja D&D-a