KTAOS na Muzejskom četvrtku u MSO

U nešto više od četiri godine koliko postoji Klub Titan Atlas nakon gostovanja i predstavljanja po gradovima i mjestima lijepe naše, Splitu, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Donjem Miholjcu, Kopačevu, na red je došlo i sve češće gostovanje i predstavljanje Kluba po gradu Osijeku.

Započelo je pozivom Knjižnice Elektrotehničke i prometne škole Osijek,  nastavilo se pozivom Knjižnice III. gimnazije Osijek povodom Noći knjige i Knjižnice Osnovne škole „Miroslav Krleža“ u Čepinu povodom školskog projektnog dana – Treba mi prijatelj za igru. Ljetos smo pak tri utorka za redom gostovali u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek kao i na GISKO tjedan Harryja Pottera, da bismo za Dan grada Osijeka bili dio programa YOUTHnited, nakon čega smo se predstavili i u Info-centru za mlade Osijek, a posljednje se gostovanje i predstavljanje dogodilo u četvrtak 21. veljače 2019. u Muzeju Slavonije.

Kada je kustos Muzeja Osijek Branislav Miličić pitao za suradnju, odnosno gostovanje Kluba na Muzejskom četvrtku, povodom ispraćaja izložbe „Veliki rat i 1918. kontinuitet / diskontinuitet / nasljeđe“  nastale za 100.  obljetnicu kraja Velikog rata, Klub se vrlo rado odazvao, jer se povijest posjetiteljima Muzeja može približiti i kroz društvene igre povijesne tematike, a gdje bolje nego u Muzeju, mjestu koje baštini povijest.

Slaven Karakaš, uz članove Anu Bortić, Ines, Neru i Brunu Tomića te Marka Žeravicu, predstavio je Klub posjetiteljima Muzejskog četvrtka, učenicima 1.RT razreda Strojarske tehničke škole Osijek koji su došli, u pratnji prof. Ivane Dodig i prof. Matka Borasa na prijedlog knjižničarke Martine Plaščak, provesti dva školska sata umjesto u školskim klupama u učionicama svoje Škole u ugodnom prostoru Muzeja učeći o Prvom svjetskom ratu doživljavajući ga igrajući društvene igre.

Učenici su u dva školska sata taktizirali kao akteri Prvog svjetskog rata u Diplomacyju, trgovali obveznicama u Imperialu, i razvijali svoja carstva od početka ljudske povijesti do danas u History of the World te u 7 Wonders. Igrajući se, učenici su doživjeli povijest od početka civilizacija do Prvog svjetskog rata, način života, razmišljanja, trgovanja, ratovanja tada, na jedan drukčiji način – bivajući njezinim dijelom – zaboravili su na školske brige, odmor, odlazak kući, obrok i krevet na dva sata u društvu svojih razrednih kolega i profesora uz zabavu u Muzeju na izvorištu povijesti.

Ostale fotografije s gostovanja potraži putem poveznice Knjižnica Strojarske tehničke škole Osijek.

About Martina Plaščak

Po struci Informatolog, a u duši Renaissance woman :) nema toga što ne radim i što ne bih probala, samo da mi je nekoliko dana da o tome promislim, napravim analizu, proguglam i istražim, prespavam i raspravim kako sa sobom tako i sa svih mojih 7 savjetnika, jer čovjek nije otok, ali treba znati uživati u samoći.
Bookmark the permalink.