Kako održavati knjige u mekom uvezu

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Iako su eBook čitači kao Kindle jako popularni, knjige u mekom uvezu su još uvijek tu. Možda su osjetljive, no sa pravim trikovima, možete ih očuvati u dobrom zdravlju još godinama. Ovdje saznajte kako.

Odnosite se prema svojim knjigama higijenski

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Higijena knjiga će vašim knjigama dodati mnoge godine života. Korisnik Quore Prakriti Gupta je podjelio nekoliko jednostavnih načina za očuvanje knjiga u ovom linku:

  • Izbjegavajte hranu dok čitate. Ako morate, imajte kraj sebe papirnati ubrus.
  • Ne koristite svoju slinu da biste okretali stranice, nabavite mokru spužvicu.

Ove promjene neće učiniti čitanje lakšim, ali će zaista pomoći u očuvanju knjiga.

Očuvajte strukturu knjiga

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Knjige u mekom uvezu su napravljene u vidu da ih se lagano može priuštiti, tako da mogu biti izuzetno osjetljive. Ne mogu biti tako izdržljive kao one u tvrdom uvezu, tako da je potreban trud da bi se očuvale. Gupta je podjelila još nekoliko savjeta o tome:

  • Koristite bookmarkere i nemojte savijati (stvarati uši) stranice.
  • Nikada ih ne ostavljajte otvorene ako ne čitate [tako im oštećujete hrbat].

Također, ako ih držite sa jednom rukom, nemojte savijati prednji kraj. Zna biti izuzetno teško ga ispraviti. Još gore, možete oštetiti hrbat.

Držite ih na suhom mjestu

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Kako vaša kolekcija knjiga raste, možda ih želite još negdje skladištiti osim na polici za knjige. Izbjegavajte vlažna mjesta, plastične vrećice, omotače i foliju, jer stvaraju plijesan. Prema Comic Book Collecting Association (jer su jako slični mekom uvezu, mnogi stari stripovi su napravljeni od novinskog papira), knjige bi trebale biti na mjestu gdje je mala vlažnost. Vlažnost bi trebala biti ispod 50% relativne vlage (RV),V +/- 10%, i temperatura u sobi između 10 i 20 stupnjeva Celzijevih.

Ako se zaista želite potruditi da vam knjige ostanu u dobrom stanju, stavite svaku u omotač sa mjehurićima ili omotajte u bezkiselinski papir ili u papirnate ubruse bez boje. Kada ih stavljate u kutiju, papirnati rubovi neka budu okrenuti unutra, što smanjuje šansu da vam se knjige iskrive i da vam se stranice motaju čudno. Ako je ikako moguće, postavite ih na visinu – nešto kao policu – da bi ih zaštitili od vode.

Zaštitite svoje knjige prilikom putovanja

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Iako se knjige čine sigurnim u našim torbama, meki uvez se često zna oštetiti dok se riba uz tvrde predmete ili druge knjige. Stranice sa savijaju, okviri se znaju izokrenuti, ili druge stvari znaju pronaći svoj put u knjige te im tako oštećuju hrbat.

Da bi ih zaštitili, stavite ih u vrećicu sa zatvaračem prije nego ih stavite u torbu. Alternativno, ako imate dovoljno mjesta, možete ih staviti u plastične spremnike.

Kako popraviti pokidane knjige mekog uveza

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Neke su vaše knjige u teškom stanju. Možete ih polijepiti uz hrbat da bi dodali izgubljene stranice. Ako je zaista stara knjiga, možete iskoristiti zagrijano glačalo uz hrbat i izravnati ga.

Ako vam je hrbat otpao, ili ako ga želite duže zadržati, možete napraviti sami tvrdi uvez. Naravno nećete imati vremena za sve svoje knjige, no najdraže knjige će vam duže živjeti.

Zapamtite, često čitanje oštećuje knjige

How to Keep Your Paperback Books in Good Condition

Jendostavne promjene gdje se odnosite sa svojim knjigama higijenski, dok vodite brigu o njihovoj strukturi, štitite u prijenosu odgovarajućim elementima, te pravilno skladištenje će vam čuvati knjige godinama. Ako želite knjigu za kolekciju — nego da biste ju čitali opet i opet — možda je bolje kupiti jeftinu kopiju ili nabaviti ebook verziju. Samo, zapamtite da često čitanje će ju oštetiti. Iako meki uvez nije nikad kao nov, ovi savjeti bi vam trebali produljiti vijek vaših knjiga.

Slike od Thomas Abbs, Ginny, woodleywonderworks, Johanna Billingskog, tanakawho, Morgan, i Jayel Aheram.

prenosimo sa LifeHackera

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.