Junaci (ne)davnih vremena

Obilježavanja rođendana slavnih možete pronaći svuda. Ovom prilikom donosimo vam informacije o možda manje slavnim osobama koje su rođene na današnji dan. Manje slavni, ali svejedno zanimljivi!

Horace Walpole

Horace Walpole, četvrti Earl Orforda rođen 24.09.1717. bio je engleski političar, povjesničar, književnik, zanesenjak umjetninama i starinama. Osim svojee političke karijere poznat je i po nekim puno zanimljivijim stvarima.

Negova najpoznatija djela i ostavština su:

Strawberry Hill

Strawberry Hill je zdanje koje je Walpole sagradio u Twickenhamu nedaleko Londona. Na njega je potrošio godine svoga života, ali i dobar dio svoga imetka. Sredinom osamnaestog stoljeća gradnjom ogromnog zdanja u neogotičkom stilu započeo je arhitektonski trend. Budući da ja Walepole bio obožavatelj starina svoju arhitektonsku kreaciju stalno je nadopunjavao raznim sitnicama i drangulijama.

Ukrašavao ju je svakavim dodacima poput vrtne klupe u obliku školjke dolje na slici.

 

Evo još nekolika slika ovog zdanja koje je nakon nedavne renovacije 2012 postalo jedno od najpopularnijh lokacija za svadbe i proslave.

 

The Castle of Otranto

Horace Walpole slovi za autora prvog gotičkog romana naziva The Castle of Otranto. Iako je imao vlastitu tiskaru u sklopu Strawberry Hill-a, Nije sam izdao ovaj roman. Odlučio je roman predstaviti svijetu 1764. godine pod krinkom starog manuskripta pronađenog u Italiji pod pseudonimom William Marshall. Do detalja je prikazao kako roman potječe od Napuljskog teksta iz 1529. godine, a koji je ponovno pronađen u knjižnici jedne pobožne obitelji u Engleskoj čiji su preci sudjelovali u križarskim ratovima. Nakon što je roman doživio uspjeh odlučio je priznati varku i priznao autorstvo u predgovoru drugom izdanju. Sama radnja romana zasniva se na priči o duhu i nizu događaja koji graniče sa fantastičnim.

Horace Walpole je preteča jednog cijelog književnog stila u kojem su kasnije pisali puno poznatiji Bram Stoker, Marry Shelley i Edgar Allan Poe.