Izazov – Kratka priča

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Kratka priča

Kratke priče pojedinih autora fantastične literature često su rijetki biseri do kojih nije lagano doći. To osobito vrijedi za neke renomirane strane autore čije ćete kratke priče kod nas u prijevodu rijetko pronaći. Osim zbirki kratkih priča, tu su antologije, razna periodička izdanja u obliku časopisa u papirnom ili pak elektroničkom obliku. Evo nekoliko prijedloga za izvore kratkih priča koji bi vam mogli pomoći pri odabiru za ovu kategoriju.

Sirius B je časopis koji objavljuje domaće i strane znanstvenofantastične, fantazijske i horor priče. U njemu možete pronaći neke od manje poznatih uradaka poznatih autora ili pak neku super priču iz pera domaćih autora. Uz kratke priče i zanimljive uvodnike u izdanjima Siriusa B možete pratiti i informativnu kolumnu o novostima, događanjima i zanimljivostima s polja znanstvenofantastične literature.

Izlazi kao dvomjesečnik od 2011. godine u produkciji Hangara 7 koji je već sudjelovaou organizaciji naših ZFIF kvizova prošle godine sponzorstvom upravo brojevima časopisa Sirius B . Na Sirius B možete se pretplatiti OVDJE

Dangerous Visions zbirka je priča izdana davne 1967. godine. Stekla je legendarni status kao jedna od najboljih zbirki znastvenofantastične tematike ikada izdanih. Zbirka sadrži 33 priče čijih je čak 20 autora, što prije, što nakon izdanja same zbirke, osvajalo razne žanrovske nagrade na polju znanstvene fantastike. Ovo su priče za koje mnogi tvrde kako su definirale žanr i utjecale na čitateljsko poimanje znanstvene fantastike općenito. Posljednje izdanje ove zbirke uključuje i nekoliko eseja koji daju dodatnu vrijednost i uvid u vrijeme u kojem su priče pisane.

Sama zbirka nije kod nas prevođena, ali je dostupna na engleskom  jeziku.

Maturalne večeri iz pakla hrvatski je prijevod naslova Prom Nights From Hell. To je prva zbirka priča iz serijala Short Stories From Hell koja okuplja mnoge poznate autore fantastičnih priča za mlade. U ovoj prvoj nalazi se pet priča autorica od kojih su domaćim čitateljima najpoznatije Meg Cabot i Stephanie Meyer. Tema maturalnih večeri u kojima sudjeluju nadnaravna bića i pojave osvojit će ljubitelje fantastike za mlade.

Hrvatski prijevod dostupan je u izdanju Algoritma.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekoj fantastičnoj kratkoj priči koja vas je oduševila.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu koja nema nastavaka.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr