Warhammer 40,000

Warhammer 40,000 strateška je ratna igra na ploči s minijaturama, smještena u distopijskoj budućnosti. Iako igraju najčešće dva igrača, teoretski može sudjelovati bezbroj.

Igrači mogu izabrati bilo koju od frakcija unutar Warhammer 40,000 svemira – na primjer, čuvare čovječanstva, Svemirske Marince i Carsku Stražu, skoro izumrle Eldare, svejede Tyranide ili koruptirane, nekada davno ljudske, snage Kaosa. Svaka rasa još ima podgrupe i obilježja – na primjer postoje Poglavlja Svemirskih Marinaca svaka sa svojim specijalnostima, dok će snage Kaosa koje štuju boga rata Khorna biti potpuno drukčije od onih koje štuju boga zadovoljstva Slaanesha.

Igrači prave vojske na osnovi minijatura koje posjeduju. Da bi se osigurao balans u vojskama, svakoj su figuri dodijeljeni bodovi (s time da se ta vrijednost povećava dodacima) te se igrači dogovaraju prije igre oko ukupne vrijednosti svojih vojski. Također, igrači dogovaraju pravila i uvjete pobjede.

Svaki krug pokriva runde u kretanju, bliskoj borbi, borbi na udaljenost i tako dalje. Nema jedinstvene ploče za igru, igrači prave ili kupuju vlastito polje. Mjerenjem se određuje kretanje i udaljenost za oružja na daljinu, dok kocke određuju sve ostalo, od štete do morala i uspješnosti fizičke snage. Posebne kocke služe za neke slučajne događaje kao što je kretanje oblaka dima ili vatre.

Igre najčešće traju određeni broj krugova, tijekom kojih su igrači skupili određeni broj bodova ili pobjedili po nekim uvjetima.

Ekspanzije i nove vojske redovno izlaze za Warhammer 40,000, dok nova izdanja same igre ugrubo izlaze svake četiri godine.

U Osijeku postoje igrači Warhammera i preko Kluba Titan Atlas možete doći do njih. Ove godine smo održali i turnir u Warhammer Fantasy sustavu kojeg možete pronaći ovdje.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.