Definicija pojma “moe”

 

Danas sam se odlučio ne baviti recenzijom, već jednim pojmom koji postoji u anime kulturi već duže vrijeme, no tek je nedavno razvojem interneta postao relativno popularan. Kao sleng u japanskoj kulturi bio je dugo poznat, ali na naš zapad dospio je tek kasnije. Taj je pojam moe. Dakle, što je to zapravo moe? Kakvo mu je mjesto u spomenutoj kulturi i kako se odražava na mase?

Po definiciji urbanog rječnika na internetu, moe je japanski termin kojim se referira na fetiš ili seksualnu privlačnost prema idealiziranim ljudima, obično fiktivnim, savršenim mladim djevojkama. Ako ste ikad pogledali bilo koji anime, već vam je jasno o čemu se radi. Čak i osoba koja nije gledala niti jedan anime zna da je gotovo svaka ženska osoba u animeu nadprosječno savršena. Ovaj fenomen i privlačnost prema idealiziranim ženskim osobama nije novost.

Sjetimo se samo Barbie fenomena devedesetih, gdje je motiv savršene djevojke poharao cijeli svijet, učinivši ju megapopularnom. Sad dodajte ovakav ideal savršenstva na gotovo svaku žensku osobu u animiranim japanskim filmovima i shvatit ćete koliku privlačnost prosječni anime otaku osjeti prema takvim likovima.

moe-points-moe-points-lucky-star-anime-manga-otaku-fandom-sh-demotivational-poster-1248348844

No, moe nije samo seksualna privlačnost prema idealiziranim ljudima, jer da je, bilo bi ga puno lakše definirati. Naime, sam izraz i pojam puno su kompliciraniji i ne mogu se objasniti jednostavnom terminologijom. Negdje sam pronašao definiciju da je moe osjećaj u prsima kakav osjetiš kad si blizu nečega što na određeni način rezonira s tvojom dušom, ispunja te i čini sretnim.

Možda bi takva definicija mogla biti najbolje opisana osjećajem kada vidiš maleno štene velikih očiju koje želiš zagrliti, štititi i hraniti.
Ne preporučam vam vrištati „MOEEEE!!“ kad vidite maleno štene jer bi u najboljem slučaju prošli samo sa zbunjenim pogledima.

She's a bit too big to be an orange.

Malo je prevelika da bi bila naranča.

Dakle, druga bi definicija riječi moe mogla biti osjećaj, a u animeu bi on bio povezan s istim tim emocijama, samo prema određenim likovima koji imaju karakteristike nevinosti, uzrokujući potrebu da ih se štiti i brani.

Ovdje bi dodao treću i posljednju definiciju ovog pojma. Moe anime likovi. Dakle, mnogo puta ćete na anime forumima i na internetu pročitati da je određeni anime lik moe. Na primjer: “Jao, Mikuru iz Haruhi no Suzumiya je tako slatka. Ona je tako moe!!!!!!“

mikuru-chan

Zašto se to govori? Pa, ako ste pratili ostatak teksta, moe bi označavao privlačnu, idealiziranu mladu djevojku koja u osobi pobuđuje osjećaj samilosti i zaštitničke nagone. Možda bih baš tako opisao takve likove.
One su izuzetno nevine, dugih, urednih kosa, ogromnih očiju štenećeg pogleda, nesigurne u sebe, drhtavih glasova. Naročito često su i smotane, nespretne te imaju tendenciju ispričavati se za sve što rade.

„Mikuru, you’ve overboiled the tea!!“

Su-su-sumimasen!!!“

Naravno, ona nije jedini takav lik. Najzad, htio bih napisati vlastitu listu pet najmoe likova s kojima sam se do sad susreo. Za opise i detalje o likovima uputite se na web stranicu Myanimelist.

1. Mikuru Asahina

Mikuru se boji lopte za baseball.

Mikuru se boji lopte za baseball.

2. Mavis Vermilion

I'm not crying, not at all!

I’m not crying, not at all!

3. Mio Akiyama

Volim te, vrećo za spavanje.

Volim te, vrećo za spavanje.

4. Yamato Rinko

Don't worry, I got it! I'm strong too!

Don’t worry, I got it! I’m strong too!

5. Aisaka Taiga

Aisaka.Taiga.full.669790

Na kraju, moram napomenuti kako je mnogo anime obožavatelja, naročito u Japanu, zabrazdilo duboko u obožavanje moe likova, koje graniči s fanatizmom. Idu do te granice da nabavljaju date-a-sim igre i vjenčaju se za fiktivne likove, potpuno ignorirajući stvarnost.

Iako je bijeg od stvarnosti nekad svima prijeko potreban, jer da nije, ne bi postojao fantasy, granice se moraju postaviti jer je lako voljeti nešto što je savršeno, nevino i bez ijedne mane – teže je zavoljeti osobu koja nije dvodimenzionalna i u koju treba uložiti trud.

Moe beholder.

Moe beholder.

Beholderi nisu moe. Iš.

About Juraj Repinac

U slobodno vrijeme pišem, igram igrice i gledam anime. :) Većina postova koje objavim ovdje bit će povezana uz anime.
Bookmark the permalink.