Steins;Gate – Domino Efekt

 

STEINS;GATE

Butterfly Effect, na hrvatskom Efekt leptira ili Domino efekt, u popularnoj je fikciji naziv za fenomen kada se mala promjena u kompleksnom sustavu poput vremena očituje nizom golemih promjena, koje nepobitno mijenjaju budućnost. Kaže se da svaka naša odluka, svakog dana, mijenja budućnost koja se nalazi pred nama. Ali, što kad bi čovjek otišao u prošlost i promijenio sadašnjost? Kakve bi to posljedice ostavilo? Upravo se tu nalazi glavni problem popularnog anime naslova, Steins;Gate.

Sad već davne 2009. godine, 5pb i Nitroplus stvorili su vizualni roman Steins;Gate, za Xbox konzolu. U Japanu već i onda popularan, roman je uskoro dobio i manga adaptaciju, no većina svjetske scene bila je slabo upoznata s njom dok 2011. nije stvorena i anime adaptacija od dvadeset i četiri epizode. Uskoro nakon završetka posljednje epizode, anime je postao megahit, ne samo u Japanu, nego i u cijelom svijetu. U prilog tome govori i golema ocjena stranice Myanimelist.

statistike

 

 

 

Početak serijala smješten je u maleni laboratorij gdje ludi znanstvenik Okabe Rintarou, koji sebe zove Hououin Kyoma, provodi vrijeme sa skupinom prijatelja: Itaru Hashida ili Daru, pretili haker koji vrijeme provodi u njegovom laboratoriju surfajući na internetu; Mayuri Shiina nježna je i osjećajna djevojka koja se s njima druži kako bi pronašla bijeg od usamljenosti.

Već sam početak animea donosi puno u području likova – zanimljivi su, inovativni i daleko od stereotipnih, jednodimenzionalnih likova kakvi se mogu vidjeti u mnogo različitih naslova. Kada se grupi pridruži i tsundere znanstvenica, Makise Kurisu, radnja postaje još dublja i intrigantnija. Od početka do kraja svaki od likova prolazi kroz svoju vlastitu promjenu pri kojoj nijedan od njih ni u kojem slučaju nije izostavljen. Ako bi mogao jednom rječju definirati likove bila bi to originalnost.

 

makise-kurisu-the-ghost-of-my-past

 

Priča je ono što je, po mnogima a i po meni, najbolji dio ovog serijala. Kompleksna, intrigantna, puna zavrzlama, preokreta u priči, šokantnih scena koje će zasigurno svakoga tko ga gleda držati na rubu stolice sve dvadeset i četiri epizode. Anime slovi kao izuzetno emocionalan, što i je istina. U malenom broju epizoda sam emocionalno prošao kroz sve što su prošli likovi. No, zbog potencijalnih spoilera neću ići duboko u opis priče, želite li saznati naoružajte se koncentracijom i pogledajte sami.

Animacija definitivno nije loša – ako usporedimo s naslovima poput Fairy Taila iz 2014., u kojem je animacija katastrofalna, Steins;Gate ima mnogo toga za ponuditi. No, ako usporedimo s već legendarnim serijalima kao Cowboy Bebop, ili Gintama iz 2006., Steins;Gate nije iznad prosjeka. No ipak, za priču kojom se bavi animacija je savršen spoj. Melankolične boje u tonovima žute i sive dobro naglašavaju atmosferu serije.

Ljubitelj sam soundtrackova u animeima. Gotovo sva glazba na mom mobitelu soundtrackovi su iz različitih naslova, jer kad gledam upravo je soundtrack ono što me još više emocionalno podiže. Uvodna tema  koju izvodi Itou Kanako – Hacking to the Gate mi je jedan od najboljih anime openinga koje sam čuo. Čak i ending, „Tokitsukasadoru Juuni no Meiyaku”, savršeno je uklopljen u temu i atmosferu priče. No, sam soundtrack, a sad govorim o glazbenim soundtrackovima tijekom cijelog toka priče, većinom nisam ni zapazio. Iako je postojao u pozadini, radnja je fokusirana  na priču i likove a glazba pada u pozadinu, služeći samo kao šareni zastor pozornice. Za razliku od animea poput Monogatari serijala, gdje je glazba veoma važan dio jer doprinosi kolektivnom osjećaju, ovdje nema primat i to se osjeti tijekom gledanja. No, to samo znači da je Steins;Gate i bez posebno upadljivih glazbenih komada uspio postići svoj cilj.

Na kraju, bih li ovaj anime preporučio svakom? Ako ne možete sjediti koncentrirani dvadeset i četiri minute – pogotovo u prvih sedam epizoda – preporučam da gledate jednostavnije naslove. Bavi se temom vremenskih tokova, promjenom prošlosti i njenim utjecajem na sadašnjost i razna objašnjenja u seriji mogla bi zbuniti ljude slabije koncentracije. No, jednom kad prođe objašnjenja, priča uskoro prelazi u drugu brzinu i postaje izuzetno intrigantna.

Preporučio bih ga svima koji vole znanstvenu fantastiku, teorije vremenskih paralela pomiješane s odličnim – genijalnim humorom i malenom dozom romantike.

About Juraj Repinac

U slobodno vrijeme pišem, igram igrice i gledam anime. :) Većina postova koje objavim ovdje bit će povezana uz anime.
Bookmark the permalink.