Moj top 10 Algoritmove naklade!

Budući da mi je nemoguće odabrati smo jednu ili par knjiga za preporuku, odlučila sam se ograničiti na samo Algoritmovu nakladu za sada. Moju odluku je potakao i ovogodišnji Amazonov popis 100 knjiga koje treba pročitati u životu. Iznenadila sam se koliko je od djela s popisa izašlo upravo u izdanju Algoritma. Neke od knjiga koje ću predstaviti sam pročitala godinama prije nego što su izašle u hrvatskom prijevodu. Verziju ovo popisa već sam postala na nekim drugim sajtovima. Popis nije napravljen prema nekom određenom redosljedu i predstavlja moju osobnu listu Algoritmovih izdanja u kojima sam uživala čitajući ih. Ono što im je svima zajedničko, osim Algortima kao izdavača, jest moja topla preporuka na čitanje.

 

Jonathan Tropper – Sad te ostavljam

Budući da sam ovdje već izrazila svoje preporuke i oduševljenje na roman o tridesetneštogodišnjem čovjeku kojem život počinje sličiti crnohumornim vicevima neću se puno ponavljati. Radi se o suvremenom romanu čiju filmsku verziju iščekujem krajem ove godine – ako me film i razočara veselim se Timothy Olyphantu i njegovoj interpretaciji jednog od likova iz romana.

Evo i linka na trailer za film koji će krajem ovog mjeseca zaigrati u kinima:

Sherman Alexie – Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme

Iznenađujuće dirljiv roman za mlade. Jezik kojim autor piše je vrlo jednostavan i komičan. Ljepota ovog romana leži u činjenici da je višeslojan. Glavni lik je Arnold Duh, tinejdžer koji odrasta u američkom indijanskom rezervatu Spokane. Svi ga zovu Junior, a u slobodno vrijeme bavi se crtanjem karikatura koje su dio grafičkog izražaja ovog romana. Priča je o otkrivanju vlastitog identiteta i pomicanju granica. Sumorna stvarnost i tragedija svakidašnjice isprepliću se sa osupnujućom snagom vjerovanja u snove i malih čuda koja se dogode onima koji se usude zakoračiti u potrazi za boljim životom. Bilo da kao čitatelj želite priču koja inspirira ili tražite rupe u pričama o utopiji života u suvremenoj Americi ovaj vam roman nudi upravo onoliko koliko se usudite iz njega isčitati. Svakako vas neće ostaviti ravnodušnima.

Feri Lanišček – Nedodirljivi: Mit o Ciganima

Ja sam pripadnik one generacije koja o životu u bivšoj Jugoslaviji zna samo ono što smo čuli od naših starijih. Ovaj roman nije klasično štivo za kojim bih posegnula. Možda mi se upravo zbog toga toliko svidio. Priča govori o četiri generacije Cigana čiji životi prolaze upravo na području bivše Jugoslavije. Počinje prepričavanjem usmenih legendi i mitova o narodu koji unatoč svojim osebujnim kulturološkim karakteristikama ostavlja malo toga opipljivoga iza sebe. Na trenutke roman ima nostalgične prizvuke poput onih iz pjesme grupe Zabranjenog pušenja – Jugo 45. Stil pisanja je praktičan i jednostavan. Slovenski autor je prilikom pripremanja romana intervjuirao patrijarhe većih romskih zajednica i uložio dosta truda da bi bi iznio ovu priču. Roman je doživio i filmsku ekranizaciju naslova Shanghai Gypsy koja je pokupila dosta nominacija i nagrada u inozemnim krugovima.

Alice Hoffman – Druga priroda

Definitivno starije izdanje i neobična priča. Urbana legenda o dječaku koji je nakon nesreće odrastao uz vukove u šumama Michigana. Jedna impulzivna žena pred razvodom susreće polunjemog muškarca kojeg psihijatrijska struka i mediji nazviaju čovjek Likantrop. „Ne dajte da me odvedu“ rečenica koja je pokrenula priču u vrtlog koji postavlja pitanja za razmišaljanje o naučenim društvenim navikama. Što nas čini ljudima i koliko je divljega zapravo ispod naše civilizirane vanjštine. Pomalo bajkovito ispričana priča koja je sasvim u skladu sa svim ostalim djelima Alice Hoffman.

Michael Chabon – Gospoda pustolovi

Povijesni roman kojeg je autor originalno naslovio Židovi s mačevima. Priča je ovo ne samo o židovima i mačevima, već ratnicima, razbojnicima, nasljednicima prijestolja, prekrasnim snažnim konjima, pijanim vikinzima, a ima i pokoji ratni slon. Autor je dobitnik Pulitzerove nagrade koji uspješno isprepliće priču o vremenima i mjestima davno zaboravljenima. Avantura iz srednjeg vijeka koja ima prizvuke prave povijesne sage. Radi se o malom tvrdo ukoričenom izdanju koje je obogaćenom ilustracijama koje romanu daju dodatni šarm.

Stephen King – Rose Madder

Pomalo feministički nastrojen roman u kojem se isprepliću elementi stvarnosti i fantastike. Roman o nekome tko se budi iz noćne more vlastitog života. Priča kao da pripada negdje u serijama poput Zakon i red: Odjel za žrtve.

Rick Riordan – Percy Jackson serijal

Pravi roman za djecu i mlade s elemntima koje bi i Astrid Lindgren pozdravila s odobravanjem. Fantastično djelo prepuno mitoloških bića i povijesnih elemenata starih Grka. Glavni protagonist je dvanaestogodišnjak koji otkriva da je razlog njegovog izbacivanja iz još jedne škole kompliciraniji nego što je mogao zamisliti. Humor i akcija prate jedno drugo do samog kraja knjige. Poučan i zabavan serijal koji kreće od grčkih mitova, dok se u ostalim nastavcima proširuje i na ostale periode iz ljudske povijesti. Poželjet ćete barem proguglati neke od stvorenja i mitova koje autor predstavlja i ostati iznenađeni zbog jednostavnosti načina na koji neke od povijesnih činjenica ostaju zapamćene. Serijal se sastoji od pet knjiga i nastavlja se sa još pet knjiga u drugom serijalu o potomcima grčih i rimskih bogova.

Jacqueline Carrey – Kushielovo nasljeđe serijal

Ovaj serijal sam pročitala davno prije njegovog izlaska u hrvatskom izdanju. Dvorske intrige i spletke pune okrutnosti i tragedije, misteriji nad kojima bi se Sherlock Holmes i Hercule Poirot zamislili. Sve to popraćeno je epskim putovnjem kroz svijet koj je geografski tako sličan našem, a kulturološki miljama daleko. Glavni lik je svojevrsna kurtizana u svijetu gdje je prodavanje putenih usluga skoro pa posvećena profesija. Da bi se uistinu uživalo u ovm serijalu potrebno je malo mašte. Autorica je napravila serijal od tri odvojene trilogije od kojih svaka ima drugog glavnog lika koji vodi naraciju. Prve dvije trilogije se nadopunjuju direktno jedna za drugom, dok se treća događa nekih stotinu godina nakon prve dvije. Pozamašno štivo!

J.K Rowling – Harry Potter serijal

Ovaj serijal ne treba puno preporuka, jer vjerujem da ako ga već niste čitali, sigurno ste gledali filmsku verziju barem jednog od sedam natavaka. Preporučam čitanje jer, premda se kaže da slika govori više od tisuću riječi, filmske ekranizacije su propustile prikazati cijeli jedan niz elemenata koji su svijetu kojeg je autorica stvorila dali dubinu i šarm. Ako niste čitali knjige onda vjerojatno: ne znate ništa o revolucijonarskim pothvatima vilenjaka Dobbyja, niste čuli da su blizanci Weasly svoju zadnju godinu u Hogwarstu obilježili psinom zbog koje je u školi cijelo jedno polugodište za putovanje na nastavu bilo potrebno koristiti čamce, da je Neville Longbottom postao ravnatelj Hogwartsa i još mnogo toga. Sedam knjiga i avantura koju ćete pamtiti!

Cassandra Clare – Instrumentarij smrtnika serijal

Od ovog serijala nisam imala velika očekivanja, a puno prijatelja mi ga je uporno preporučavalo. Misleći da se radi o još jednoj ljubavnoj drami sa srednjoškolcima, ugodno sam se iznenadila ovim štivom. Dojmio me se prije svega autoričin pristup prema nekim temama kojih se neki autori za mlade plašljivo klone. Teme poput homoseksualnosti i incesta samo na primjer. Ono što mi je posebno bitno kod romana koje čitam su jaki sporedni likovi i maštovitost svijeta kojeg autor opisuje. Ovaj serijal ima jako lijepo strukturiranu pozadinu što uključuje mitologiju svijeta i raznovrsnost likova u njemu. Poput već spomenutih serijala na ovom popisu i ovdje je slučaj da se neki od ne-glavnih likova doimaju sposobnima ispričati vlastitu priču i obogatiti priču glavnih likova. Preporučam da u ovom slučaju izbjegnete filmsku verziju prije čitanja prva tri dijela serijala, jer je iz nekog razloga film pojednostavio i preduhitrio radnju koja je dio pozadine u prva tri romana. Cijeli serijal sastoji se od šest knjiga koje čini kompletnu i završenu seriju knjiga.