Čovjek koji je izmislio današnji oblik znanstvene fantastike u mekom uvezu

The Man Who Invented The Science Fiction Paperback

Mnogi su klasici znanstvene fantastike originalno bili izdani u mekom uvezu — i sam žanr možda nikada ne bi bio ovako velik da nije bilo tih jeftinih izdanja koja su omogućila pristupačnost fantastike masama. Kao što objašnjava članak u Investor’s Business Daily, meko je izdanje osmislio izdavač Ian Ballantine.

U 1940-ima i 1950-ima, u Americi je bilo jedva 2500 knjižara, “otac današnje masovne proizvodnje knjiga” je osmislio prodaju knjiga na kioscima i u ljekarnama i tako ostvario veliki profit ponajviše zahvaljujući veteranima 2. svjetskog rata. Kao što IBD-ov Clay Latimer objašnjava:

“Ideja je bila da možete kupiti knjigu po cijeni jedne kutije cigareta,” profesorica engleskog Paula Rabinowitz, sa Sveučilišta Minnesota, i autorica “American Pulp: How Paperbacks Brought Modernism to Main Street,” izjavila je za IBD. “To je bila literarna pozivnica radničkoj klasi, običnim ljudima.”

Ballantine je bio jedan od prvih izdavača znanstvene fantastike koju danas srećemo, među kojima su i autori Arthur Clarke (“2001”), Ray Bradbury (“Fahrenheit 451”) i Frederik Pohl (“The Space Merchants”). Tijekom 1960-ih, Ballantine je također i izdao prve Tolkienove knjige u mekom uvezu.

“To su bili veliki klasici moderne fikcije,” rekla je Loren Glass, profesorica engleskog na Sveučilištu Iowa. “Izdao je u originalnom formatu neke od najvećih klasika zlatnog doba znanstvene fantastike. Jedna od najzanimljivijih činjenica o Ballantineu je i ta da nije pokušavao samo zaraditi na knjigama; bio je i istraživač na polju izdavaštva i literature, na neki način intelektualac.”

Stariji, konzervativniji izdavači su se protivili ovom potezu jer su smatrali da je to kanibalizacija knjiga tvrdog uveza, no Ballantine je nastavio gurati svoju viziju koja je utrla put modernom izdavaštvu.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.