Dan stripova

Iako bi trebali čitati stripove dnevno, svaki dan i svugdje, nekada je dobro izaći van i pokazati svima da ih čitamo.

 

Pogledajte: Dan čitanja stripova u javnosti. Događaj — se odvija svaki 28. kolovoza, koji je pritom i rođendan slavnog strip kreatora Jacka Kirbyja — je šansa za sve strip fanove da izađu van na otvoreni zrak i čitaju u solidarnosti sa drugim istomišljenicima.

Prvi puta otvoreno slavlje ovoga dana je bilo 2010 voljom osnivača Daily Cross Hatcha: Briana Heatera i Sarah Morean, editora i urednika te dizajnera. Stvaranje ovog dana je počelo nakon što je Brian imao neugodan osjećaj srama nakon čitanja Johnny Ryan knjige dok je čekao na vlak u podzemnoj, rekla je Heather.

“Prljave stvari na stranu, ja još uvijek nisam siguran otkuda nam ideja,” Heater, sada senior editor u Engadget, rekao je u e-mailu.

Prema tome cilju, Heater je rekao, organizatori ohrabruju ljude da se dogovore i dijele knjige. “Cijela stvar je bila društvena od početka,” Heater je rekao. “Gledajući slike i čitajući članke iz cijelog svijeta je skroman prikaz prave snage interneta.”

A praznik je čak pokrenuo još jedan takoreći sestrinski događaj. Žene čitaju stripove u javnosti, koji se isto odvija na isti dan, zahvaljujući velikom trudu Sue (bez prezimena) na DC Women Kicking Ass blogu.

“Toliko puta čujete da žene ne čitaju stripove i da su stripovi muški medij,” Sue je rekla u e-mailu. “Pomislila sam, zašto ne bismo prikazali raznolikost žena u čitanju koje jednostavno vole stripove. Oduševljava me vidjeti da toliko žena čita stripove. I vole ih toliko da odu van i slikaju se dok ih čitaju.”

Zato izađite van na zrak uzmite dobar strip i ako vam je po volji slikajte se i pošaljite koju sliku nama na site! Uživajte u dobrom štivu i sretan Dan čitanja stripova u javnosti!