10 najboljih i zadivljujućih sveučilišnih knjižnica Amerike

Trebate inspiraciju? Ove nevjerojatne knjižnice će vas natjerati na učenje. Nebitno volite li visoko modernizirane zgrade ili po starom posebne stolove, htjet ćete saznati još nakon što pogledate našu listu. Prenosimo s College Raptor.

1. Knjižnica Joe i Rika Mansueto, Chicago Sveučilište

Mansueto Knjižnica ima glavnu prostoriju s prirodnom rasvjetom te zgradu od pet katova ispod tla. Studenti predaju zahtjeve za knjige preko računalnih terminala, a roboti ih donose iz podzemlja. Mansueto Knjižnica otvorena je 2011.

Mansueto Library

Mansueto Library

Za detalje posjetite: Chicago Sveučilište

2. Knjižnica James B. Hunt, North Carolina State Sveučilište

Vrlo moderna i prostrana, Knjižnica James B. Hunt otvorena je 2013. Knjižnica ima opsežnu kolekciju u području inženjerstva i znanosti do koje možete doći preko robotskog sustava. Također služi i kao dom za moderno učenje.

James B. Hunt Library

James B. Hunt Library

Za detalje posjetite: North Carolina State Sveučilište

3. Bapst Knjižnica, Boston Sveučilište

Bapst Knjižnica otvorila je svoja vrata 1924. Mnogi joj vole davati ime “Harry Potter knjižnice” jer je jako slična nekim scenama iz filmova. Službeno služi kao knjižnica za umjetnost, Bapst je otvorena za sve studente BS-a te posjeduje oko 400 individualnih mjesta za učenje.

Bapst Library

Bapst Library

Za detalje posjetite: Boston Sveučilište

4. Cook Legal Istraživačka Knjižnica, Sveučilište Michigan

Dobila je ime po poznatom meceni iz Michigana, Williamu W. Cooku. Legal Istraživačka Knjižnica zgrada je koja nudi glomazni prostor za čitanje te ogromnu kolekciju zakonskih direktiva. Knjižnica je otvorena 1931. te je renovirana 1981. i 1996.

Cook Legal Research Library

Cook Legal Research Library

Za detalje posjetite: Sveučilište Michigan

5. Suzzallo Knjižnica, Sveučilište Washington

Konstrukcija Suzzallo Knjižnice trajala je skoro 27 godina. Velika je dvorana u obliku katedrale namijenjena za tihi prostor za čitanje i često mnogi kažu da je jedna od najljepših svoje vrste.

Suzzallo Library

Suzzallo Library

Za detalje posjetite: Sveučilište Washington

6. Linderman Knjižnica, Lehigh Sveučilište

Linderman je poznata po svojoj kružnoj dvorani. Knjižnica je otvorila svoja vrata 1878., a bila je renovirana 2005. Donirao ju je u Lehigh Asa Packer i knjižnica je poznatija studentima pod imenom “Lucy”, po donorovoj kćeri.

Linderman Library

Linderman Library

Za detalje pogledajte: Lehigh Sveučilište

7. George Peabody Knjižnica, Johns Hopkins Sveučilište

Knjižnicu Peabody financirao je baltimorski filantrop George Peabody te mu je objavljena posveta 1890. Dok je samo jedan dio Johns Hopkins sustava, Knjižnica Peabody je otvorenog tipa i mogu je posjetiti svi građani Baltimora.

George Peabody Library

George Peabody Library

Za detalje posjetite: Johns Hopkins Sveučilište

8. Firestone Knjižnica, Princeton Svučilište

Firestone je otvorena 1948. i bila je renovirana dva puta, posljednje 1988. Knjižnica je jedna od najvećih otvorenog tipa u svijetu, s više od 112 kilometara polica s knjigama.

Firestone Library

Firestone Library

Za detalje posjetite: Princeton Sveučilište

9. Beinecke Knjižnica Rijetkih Knjiga i Rukopisa, Yale Sveučilište

Beincke, otvorena 1963., dom je jednoj od najvećih kolekcija rijetkih knjiga i dokumenata u svijetu. Knjižnica će doživjeti renovacije ove godine.

Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Za detalje posjetite: Yale Sveučilište

10. Powell Knjižnica, UCLA

Powell je glavna knjižnica za studente UCLA. Otvorena 1929., knjižnica je bila dom za učenje mnogim generacijama. Powell je otvorena 24 sata dnevno svim studentima za vrijeme trajanja semestra.

Powell Library

Powell Library

Za detalje posjetite: Sveučilište California Los Angeles

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.