Dylan Dog

Autor članka: Alen Kulić

Strip kojeg je stvorio Tiziano Sclavi bavi se avanturama detektiva noćnih mora imena Dylan Dog. Izdavač stripa je Sergio Bonelli Editore koji je uglavnom izdavao stripove western tematike te je Dylan Dog kao horor strip došao kao nešto sasvim novo.

Prvi broj je izašao 1986. tada ga je njegov tvorac Sclavi napisao , a crtač je bio Clauddio Villa.

Njegove avanture su ga vodile svuda po svijetu gdje se susretao sa čudovištima, vješticama, neobjašnjivim događajima, ali i svakodnevicom koja je znala biti stravična.

Usluge tajnovitog detektiva možete potražiti svakodnevno u Londonu u ulici Craven road 7, te ćete ih platiti 50 funti na dan plus troškovi.

Prijatelji su mu Groucho, vjerni pomoćnik koji redovito zbija šale koje nitko neshvaća i njegov izum zvono koje kad pozvonite urliče, te je poznat po tome da uvijek donosi Dylanu pištolj kada mu je potreban; inspektor Bloch, stari Dylanov nadređeni dok je radio u New Scotland Yardu, koji je ostao u prijateljskim odnosima i nakon njegov odlaska u privatne detektivske vode. Često si međusobno pomažu u rješavanju raznih slučajeva. Bloch loše podnosi krv i grozna djela te zbog toga često pije tablete protiv mučnine. Također stalno prigovara da će dobiti otkaz prije mirovine zbog svojeg načina rada i pomaganju Dylanu.

U Hrvatskoj su redovna izdanja Dylan Dog-a došla do broja 136, a Extra do 90. Novi brojevi izlaze svaka dva mjeseca.

Mističnost, vještice, čudovišta, vampiri, sirene…to je mene na početku privuklo ovom stripu i istoimenom junaku, no ono što me zadržalo i zbog čega još uvijek ga čitam je to da se čitač može sam zamisliti u tom svijetu. London svi poznajemo barem po imenu, a vremenski odmak je dovoljno malen da ne predstavlja neke drastične promjene u svijetu. Kao Zagoru Chico to je ovdje Groucho Dylan Dogu, njegov vjerni pomoćnik koji unosi humor u strip (i meni najdraži lik) i bez kojega sam strip ne bi bio isti. Uvijek sam uživao u strašnim pričama prepunim duhovima, vukodlacima i ostalim čudovištima, a u ovom stripu sam dobio to i mnogo više.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.