Race for the Galaxy

U kartaškoj igri Race for the Galaxy, igrači grade galaktičke civilizacije igrajući karte ispred njih koje predstavljaju planete ili tehnološke odnosne kulturološke napretke. Neke planete dozvoljavaju igračima da proizvode sirovine, koje se mogu iskoristiti kasnije da bi dobili karte ili pobjedničke bodove ako su dostupne odgovarajuće tehnologije. Tehnologije su razvijane putem napredak karata i planeta koji nemaju svoju proizvodnju, ali oni bogatiji planeti mogu davati čak i takve bonuse.

Na početku svake runde, svaki igrač bira za sebe, tajno i istovremeno, jednu od sedam uloga koje odgovaraju fazama igre. Kada izaberu ulogu, igrači aktiviraju tu fazu ovu rundu, dajuću priliku svim igračima da ju odigraju. Na primjer, ako jedan igrač pokrene Kolonizacija fazu, svaki igrač ima priliku odigrati planet iz njihovih ruku. Samo igrač koji je odabrao ulogu dobija poseban bonus. No posebni bonus mogu biti i na kartama u igri, tako da morate biti svjesni svih karata u igri.

Igra je jednostavna, na prvi pogled obična kartaška igra uloga, no posjeduje svoje čari, ali i probleme. Ne bih preporučio da ju igra itko ispod 12 godina jer zahtjeva popriličnu koncentraciju prilikom određenih faza igre. Kada bi igrali bez faze u kojoj koristimo proizvedene sirovine i samo slagali planete odnosno osvajali ih, igra bi bila lagani predah od kompliciranih igara na ploči no ovako je ona jedna mala klopka za tzv. casual igrače. Može biti kratka i trajati samo petnaest minuta, a nekada zna odužiti i do sat vremena.

 

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.