Dani Straha i Čuda

To je bio film koji je pretvorio znanstvenu fantastiku iz B kategorije u zabavu koja je splet sjajnih spektakala i intelektualnih intriga. Sada 2001: Svemirska Odiseja će biti ponovno izdana u digitalnom formatu kao dio britanskog nacionalnog znanstveno fantastičnog festivala, Dani Straha i Čuda.

“Kubrickova 2001 bila je prekretnica,” rekao je producent festivala Rhidian Davis sa Instituta Britanskog Filma. “Dao je klasu i stil znanstvenoj fantastici na filmskom platnu, te to čini ovaj film kao naš stup na kojem ćemo predstaviti festival diljem nacije u petak.

Napravljen od strane IBF-a, Dani Straha i Čuda provesti će svoje vrijeme u kinima diljem Britanije do kraja prosinca, predstavljajući filmove kao što su Alien, Blade Runner, SolarisSilent Running. Mjesta na kojima će se prikazivati filmovi će također uključivati i Britanski Muzej i divovski radio teleskop u Jodrell banci.

Cilj je, kažu organizatori, da bi se proslavio žanr “koji je zaslužan za neke od najdramatičnijih i nevjerovatnijih događaja koji su se ikada dogodili na filmskom platnu”. To uključuje svijet na granici između spasa i uništenja u The Day the Earth Caught Fire, svemirski brod koji plovi svemirom dok sviraju taktovi valcera Na lijepom plavom Dunavu iz 2001; te mračne slike iz Aliena  gdje čudovište ubija posadu u svemirskom brodu Nostromo.

“Nije samo u tome da ponosno kročimo putevima znanstvene fantastike,” dodao je Rob Winter iz IBF-a, koji je pomogao organizirati festival. “Ovo su filmovi koji prikazuju naše strahove o invaziji, istrebljenju i uništenju.”

To je možda i glavna stvar u vezi Dana Straha i Čuda, objasnili su organizatori. Svako desetljeće koristi znanstvenu fantastiku da bi prikazali budućnost koja zrcalno prikazuje posebne strahove i opsjednutost društva toga vremena. Znanstveno fantastični filmovi možda su prikazani kao vizije budućnosti, no zaista su samo snimljene opsjednutosti društva toga vremena. U tome je bit cijeloga festivala.

https://www.youtube.com/watch?v=UqOOZux5sPE