Digitalizacija Fanzina

Fanzines from the Hevelin Collection (courtesy of UI Libraries and Special Collections)

Da bi povećali pristup kulturi ljubitelja koja je bila veliki dio porasta znanstvene fantastike i fantazije u 20-tom stoljeću, Sveučilište u Iowi je odlučilo u svojoj knjižnici digitalizirati 10,000 fanzina. Projekt, objavljen prošli mjesec, će se fokusirati na materijale kolekcije Jamesa L. “Rustya” Hevelina, od lijepo nacrtanih primjeraka do prvih djela različitih autora toga žanra.

Cover of a 1940 issue of The Science Fiction Fan from the Hevelin Collection (courtesy of UI Libraries and Special Collections)

Kolekciju je knjižnica prisvojila 2012. prateći smrt Hevelina 2011. Cijeloga života ljubitelj znanstvene fantastike, Hevelin je autostopirao 1941. do njegove prve konvencije toga žanra gdje je bio očaran ovom sub kulturom, gdje je skupljao fanzine, stvarao svoje te pomagao organizirati konvencije. Fanzini kao Futurian War Digest iz 1940 napravljen u Leedsu, Engleskoj i The Phantagraph objavljivani 1930-ih i 1940-ih u New Yorku su materijali koji  su bili smišljeni za rastuću zajednicu ljubitelja ovoga žanra te su ih često dijelili ručno. Također su bili odskočna daska za mnoge autore kao na primjer: Ray Bradbury, Robert Heinlein iArthur C. Clark koji su uspjeli proći put od autora za fanzine do ikona žanra. Kurator Znanstvene Fantastike i Popularne Kulture Peter Balestrieri je objasnio: “Neki od najranijih uradaka ovih autora se nalazi u ovim fanzinima u Rustyevoj kolekciji, kao i uz mnoge autore koje su oblikovali ovaj žanr do danas.”

Digitalna baza podataka Sveučilišta u Iowi je samo primjer koncentracije na veliku povijest koju su kreirali ljubitelji žanra, i njihove knjižnice posjeduju neke vrlo rijetke fanzine kao što su The Man From U.N.C.L.E. i Star Trek. Hevelin kolekcija će stati uz bok sa prijevodima kao što je bio razgovor baruna Thomasa C. Duranta o gradnji transkontinentalne željeznice i receptima iz 1600. Da bi zaključili projekt do kraja pravi ljubitelji će imati pristup materijalima i njima će biti omogućeno nastavljeno skupljanje.

Možete pratiti kolekciju na Hevelin Collection Tumblr, gdje će oni stvaljati status digitalizacije.

Phantasy Press zine with a photographic print of a space diorama from the Hevelin Collection (courtesy of UI Libraries and Special Collections)

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.