Woody Allen

Woody Allen je nagrađivan za američki film kao režiser, scenarist, glumac, jazz glazbenik, komedijaš i dramski pisac. Doprinio je mnogim projektima kao scenarist, režiser, glumac ili u bilo kojoj od tih kombinacija. Allen je također napisao scenarij za 4 dramska igrokaza, i napisao je scenarij za Broadway djelo From A to Z te za Broadway režirao Don’t Drink the Water (1966) i Play It Again, Sam (1969). Njegov prvi film je komedija iz 1965 What’s New Pussycat?, gdje je on bio i scenarist i glumac. Njegova prva režija je bila 1966 u filmu What’s Up, Tiger Lily?, u kojem je japanski špijunski film bio sinkroniziran na engleski jezik sa kompletno novim, humorističnim dijalogom. Prema Box Office Mojo-u, Allenovi filmovi su skupili preko 575 milijuna američkih dolara, u prosjeku 14 milijuna dolara po filmu.

No zbog čega smo obratili pozornost na Woody Allena je njegov trud. Od 1965. do sada napravio je najmanje jedan film godišnje sa izuzetkom svega 5 godina.

“Znate kako u mentalnoj instituciji daju bolesnoj osobi glinu ili pletivo?”rekao je. “Takva je terapija i meni namjenjena sa izuzetkom da ja koristim pravljenje filmova. Ako čovjek ne radi ništa, vrlo je nezdravo—za mene, posebno nezdravo. Mogao bih sjediti ovdje, razmišljati o morbidnoj smrtnosti, uništavati moj život i biti nervozan. Vrlo je terapeutski dobro ustati i razmišljati, mogu li doći do ovog glumca; da li će treći čin biti dobar? Svi ovi rješivi problemi su predivne zagonetke, nasuprot velikih zagonetki života, a one i nisu najčešće dobre. Tako da dobivam zadovoljstvo iz ovoga. To je moja verzija pletenja.”

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.