Twilight Struggle

“Sada nas trublje ponovno zovu, ne da bismo uzeli oružje iako oružje trebamo; ne u bitku iako se nalazimo u sukobu – nego da bismo nosili teret duge borbe u zalasku…”
– John F. Kennedy

1945., neizvjesni saveznici uspjeli su u ratu protiv Hitlerovog ratnog stroja, dok je najužasnije oružje čovječanstva srušilo Japansko Carstvo u oluji vatre. Gdje su nekada stajale mnoge velike sile, ostale su samo dvije. Svijet je brojao samo nekoliko mjeseci prije nego je izbila nova kriza. No, za razliku od sukoba titanskih razmjera, ovaj sukob neće biti riješavan tenkovima i pješadijom, nego špijunima i političarima, znanstvenicima i intelektualcima, umjetnicima i izdajnicima. Twilight Struggle igra je za dva igrača koja simulira četrdeset i pet godina intriga, prestiža te povremenih malih sukoba između Sovjetskog Saveza i SAD-a. Cijeli svijet je pozornica za njihovo simuliranje rata u cilju održavanja njihova načina života i ideologija. Igra počinje u ruševinama Europe gdje se “supersile” otimaju za ostatke Europe nakon rata, a završava 1989., kada ostaje samo SAD.

Twilight Struggle nasljednik je kartaških igara kao što su We the People i Hannibal: Rome vs. Carthage. Brza i jednostavna igra u svojoj tematskoj kompleknosti. Mapa je svijet u različitim perodima, na kojoj igrači pomiču svoje jedinice i nadmeću se za kontrolu.

Twilight Struggle karte događaja dodaju ton igri. Pokrivaju veliki broj povijesnih događaja, od arapsko-izraelskog sukoba 1948. i 1967., do Vietnama i pokreta mira u SAD-u, pa do krize na Kubi te ostalih događaja koji su skoro doveli svijet do nuklearnog rata. Ostali podsustavi su svemirska utrka te naravno mogućnost kraja igre nuklearnim ratom.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.