Puerto Rico

U Puerto Ricu igrači su u ulogama guvernera kolonijalnih posjeda na otoku Puerto Rico. Cilj igre je skupiti pobjedničke bodove tako da šaljete dobra u Europu ili gradite zgrade.

Svaki igrač koristi svoju ploču s mjestima za gradske zgrade, plantaže i resurse. Igrači dijele tri broda, trgovačku kuću, te zalihu resursa i dublona.

Igrači skupljaju resurse i prodaju ih za dublone ili bodove. Dubloni se mogu iskoristiti za izgradnju zgrada što im dozvoljava još proizvodnje ili dodatnih mogućnosti. Zgrade i plantaže ne rade ako na njima nema radnika.

Tijekom svake runde, igrači biraju svoju ulogu (kao što su Trgovac ili Graditelj). Nakon što je uloga izabrana, svi igrači ih igraju. Igrač koji je izabrao ulogu dobije dodatni bonus – na primjer, onaj koji je izabrao Graditelja dozvoljava svim igračima da grade zgrade, no jedino on dobije dodatno sniženje na gradnju. Neiskorištene uloge dobiju dublone koji se stavljaju na njih tako da onaj koji ih izabere u narednim rundama zadrži i dublone. To ohrabruje igrače da koriste sve uloge tijekom igre.

Puerto Rico koristi mehaniku prijenosa uloga, tako da je i Guverner token proslijeđen sljedećem igraču na kraju runde. Igrač koji posjeduje token igra prvi i bira svoju ulogu te radi prvu akciju.

Igrači zarađuju Pobjedničke Bodove na osnovi zgrada koje posjeduju, za slanje dobara te za “velike zgrade.” Svi skupljeni bodovi se drže skriveni te dolaze u bodovima od 1 ili 5. To sprječava igrače da znaju koliko netko posjeduje. Sirovine i dubloni su ispred igrača i svi ih vide te igrači mogu zatražiti od drugih njihovo trenutno stanje. Kako igra prolazi, skriveni dio postaje sve važniji za pobjedu.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.