Dungeon Quest

Igrači istražuju ruševina Dvorca Zmajeve Vatre pokušavajući doći do centra tamnice u kojoj se nalazi zmaj te se izvući živi sa što više blaga. Ograničeni broj rundi prije nego igra završi stvara određeni pritisak na igrače te ih tjera da prihvate sve izazove pred sobom te osvoje nagrade jer tko god ostane na kraju igre u tamnici umire! Sustav postavljanja malih dijelova tamnice je poput labirinta i osigurava da uzastopno igranje nikada neće biti isto.

Prvotno je Brio AB 1985. izdao igru kao Drakborgen (Dragon’s Keep). Prodavana je u Norveškoj (Skatten i borgen) i Danskoj (Drageborgen). Licenca za Njemačku je bila u obliku (Schmidt Spiele) Drachenhort, a za Ujedinjeno Kraljevstvo (Games Workshop) kao DungeonQuest. Drugo izdanje za igru je bilo Drakborgen Legenden i izdano je 2002. (no samo u Švedskoj). Licencu za igru je preuzeo FFG u 2010., koji je izdao treće izdanje iste godine.

Igra je zabavna, brza, jednostavna i vrlo, ali vrlo, zla. Možete umrijeti brzo, malo brže ili odmah. Od pada najobičnije sjekire sa stropa, do toga da se izgubite u tami kripti ili da vas pojede veliki crv. Rijetki zaista umru od zmajeve vatre, a oni koji pobjede najčešće pobjede na 50-100 zlatnika. Od naše grupe i igranja preko 20 puta, nitko još nije došao do zmajeve jazbine, ukrao nešto i preživio. Jednostavno, igra je savršena!

No, postoji jedan ogromni problem i zove se borba. Borba protiv čudovišta tako je loše sređena da bih najradije samo bacio kockicu svaki puta i prihvatio da mi je uspjeh protiv čudovišta samo na 6, nego ovaj užasni sustav izvlačenja kartica i objašnjavanja zbog čega i kako. Zbog toga i samo toga igra je loša, no ako odlučite da igra za vas zavrašava sa smrti vašeg lika i ostali nastavljaju, može biti zabavna. Inače traje predugo i borba će razvući igru i od zabave učiniti dosadu.

Svijet je za pohvalu. Isti je kao i u Rune Wars, Runebound i Descent te uz igru dobijete dodatke za sve navedene što je itekako za pohvalu. Igra je prilagođena za sve starije od 12 godina i može se pohvaliti fluidnom mehanikom, ako zanemarimo borbu. Dobra igra u kojoj možete uživati ako izbacite borbu i samo bacate kocke!

 

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.