Promocija knjige Ivana Lutza i Gordana Sundaća – Drum

kr

Danas je u osječkom Avenue Mallu u jednoj od kino dvorana Cineplexxa bila prezentacija romana Drum Ivana Lutza i Gordana Sundaća, prve knjige u novoj znanstvenofantastičnoj biblioteci Solaris nakladnika Hangar 7,  tvrtke koja je inače nakladnik časopisa Sirius B te antologija TitanNebula.

kr

Drum je drugi roman pisca iz Slavonskog Broda Ivana Lutza, koji je postao zapažena osoba u vodama znanstvene fantastike na području Hrvatske i Srbije, jer je njegov prvi roman objavila Čarobna Knjiga, izdavač iz Srbije, zbog toga što dugo vremena nije mogao naći izdavača u Hrvatskoj. Također radio je i kao kolumnist na temu znanstvene fantastike u magazinu Nexus – Svjetlost, u srpskom almanahu Književna fantastika te tiskao je nekoliko zapaženih kratkih priča. Koautor romana je Gordan Sundać, autor više kratkih priča, tiskanih u godišnjim zbirkama Marsonikona.

Obojica rade i sudjeluju na organizaciji Marsonikona i znanstvenofantastične scene u Slavonskom Brodu te planiraju još romana, a ovo im je prvi zajednički.

Nažalost kratko vrijeme koje smo proveli na prezentaciji nije nam dozvolilo postaviti pitanja iako ih imamo mnogo, no to ćemo pokušati uskoro i ostvariti te prenijeti na našem portalu!

S korica romana:

“Utvare su nas progonile nekoliko stotina metara. Bile su stvarne, materijalizirane i u svojoj koži; bile su jasne kao što je jasna naša ljubav prema Bogu i spasenje; kao što je jasna odrednica Oka koje sve vidi. Sutra se vraćamo po zadatku. Sutra tjeramo đavola s druma!!!”

Neka vas ova rečenica iz romana Drum Ivana Lutza i Gordana Sundaća ne zavara. Premda izvire iz lokalne legende, riječ je o angažiranom tekstu koji se izdiže iznad tipočno nadrealističnog horora i postaje zanimljiv futuristički triler koji se oštro obračunava s tradicionalnim poimanjem i doživljajem vjere. “Ne trebaju nam crkve da bismo osjećali Boga. Ne treba nam religija da nam kaže tko smo. Molitva je postala jazz.”

Oštro, britko i promišljeno; bez dlake na jeziku, autori jasno iščitavaju neke od problema koji tište suvremeno hrvatsko društvo, ali ih pri tome fabularno svijaju kroz žanrovsku leću i time neumoljivo naglašavaju. No, nije ovdje riječ o tek pukoj filozofskoj raspravi. Kada postane očigledno da se duboka i teška zavjera plete u pozadini koja već stoljećima koči čovjeka na putu prema istinskoj slobodi, akcijske, gotovo filmske sekvence iskaču pred čitatelja na mjestima kao što su Prag, Beč, Dublin, ali i Slavonski Brod i Bebrin…

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.