Pandemic

U igra na ploči Pandemic nekoliko je opasnih virusa za čovječanstvo istovremeno ”pobjeglo” iz laboratorija! Igrači predstavljaju specijaliste za rješavanje ovakvih situacija čija je misija tretirati žarišne točke dok istražuju lijekove za sve bolesti dok nije prekasno.

Ploča je prikaz Zemlje i većih populacijskih zona na njoj. Svaki krug, igrač može napraviti do četiri akcije kao što su putovati od grada do grada, liječiti zaraženu populaciju, otkrivati lijek i izgraditi istraživački centar. Mogućnosti igrača se nalaze u špilu karata, no u špilu se također nalaze i Zaraza! karte koje ubrzavaju širenje i intenzitet zaraze. Drugi špil karata, kontrolira ”normalno” širenje zaraze.

Dok svaki igrač uzima jedinstvenu ulogu u timu, igrači moraju strategijski razmišljati da u potpunosti iskoriste svoju specijalizaciju. Na primjer, Logistički Ekspert može izgrađivati istraživačke centre što će ubrzati kretanje igrača; Znanstvenik zahtjeva samo 4 karte da pronađe lijek za neku bolest za razliku od ostalih kojima je potrebno 5 — no zaraze se šire brzo i potrebno je brzo djelovati. Ako jedna ili više od zaraza dođe do kritične ekspanzije, svi igrači gube. Ako izliječe četiri zaraze, svi pobjeđuju!

Izdanje Pandemic iz 2013. uključuje dva nova lika—Specijalist za Neočekivano te Specijalist za Karantenu—koji do sada nisu postojali ni u jednom izdanju igre.

Igra je zahtjevna i zahtjeva veliku komunikaciju između igrača da bi uspješno spasili svijet. Ova igra je tip igre koja vam se nakon samo jedne partije potpuno sviđa ili ju nećete nikada više odigrati.

Svakako je jedno dobro rješenje za ove zimske dane uz ugodno društvo.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.