2 Meeples in a Pod – Jaws

Izdavač: Ravensburger

Godina izdavanja: 2019.

Broj igrača: 2-4

Vrijeme igranja: 60 min

BoardGameGeek rating: 7.1

https://boardgamegeek.com/boardgame/272738/jaws

Ako i vama kada netko spomene more i plaže prvo na pamet padnu morske životinje koje vrebaju u dubinama, onda je ovo prava ljetna igra za vas! Našu kolumnu započinjemo igrom Jaws, rađenom na temu istoimenog filma, koji je na današnji dan te daleke 1975. godine uzburkao mirne vode filmskog svijeta fantastičnim prikazom velike bijele psine koja vreba stanovnike Amity Islanda.

20240616_152821
Jaws (2019)

U ovoj igri jedan igrač preuzima ulogu velike bijele psine, dok ostali igrači preuzimaju uloge poznatih lovaca, načelnika Brodyja, znanstvenika Hoopera i starog ribara Quinta. Igra je podijeljena u dva dijela/faze, s dvostranom pločom koja simulira obje faze. Prva faza je Amity Island, gdje psina kruži oko otoka i pokušava pojesti što više kupača, izbjegavajući lovce koji u međuvremenu spašavaju kupače, zatvaraju plaže i pokušavaju locirati psinu i prikačiti bačve na nju. U drugoj fazi, imenovanoj po brodu Orca, simulira se završna bitka između lovaca i psine koja pokušava uništiti brod. Važno je napomenuti kako se faze igre mogu igrati odvojeno ili jedna za drugom, po želji igrača.

20240616_153700
Setup za Act 1 – Amity Island
20240616_163719
Setup za Act 2 – The Orca

Za potrebe naše kolumne, igru smo već nekoliko puta zaigrali u dva igrača, gdje je Nera, inače veliki zaljubljenik u morske pse, preuzela ulogu velike bijele psine, a Patrik je preuzeo ulogu sva tri lovca. Poteškoća s tumačenjem pravila nije bilo, jer je jedina promjena po pitanju broja igrača raspodjela lovaca na igrače (u više igrača svaki igrač igra jednog lovca), te je igra mogla započeti.

Igra nam je u prosjeku trajala oko 60 minuta, ovisno o tome koliko je koja strana bila uspješna u svojem naumu. Iako igra objektivno nije kratka, napetost i osjećaj straha koju igra budi u nama dok igramo čini to da vrijeme jednostavno proleti. Naš osobni osjećaj upotpunio je i službeni soundtrack iz filma, koji je podigao atmosferu na još višu razinu. Baš zbog toga što igra ne traje dugo, nama je postala jedna od igara koje češće igramo, jer ju možemo po potrebi i modificirati da odgovara našim vremenskim ograničenjima.

S obzirom na to da je glavna mehanika igre hidden-movement, uz dodatak mehanike dedukcije, mogućnosti ponovnog igranja su iznimno velike, jer nijedna partija vam zasigurno neće biti kao neka prijašnja. Igrači imaju mogućnost raditi mnogobrojne akcije, u raznim kombinacijama, što omogućava raznolikost svake partije. Također, puno toga igrači dobijaju nasumično na početku drugog dijela (opremu, oružje, dodatne akcije i sl.), tako da su šanse da ćete dobiti baš iste elemente dva puta jako male. Mi smo ovu igru odigrali već puno puta, i iskreno ne vjerujemo da će nam dosaditi u skorije vrijeme, jer nam je svaka partija bila zbog nečega još bolja od prošle.

Što se tiče dinamike između igrača, ona u ovoj igri nije toliko izražena, jer je bit igre da se igrač koji preuzima ulogu psine potajno kreće po ploči, te da ne otkriva previše informacija lovcima, osim kada to igra zahtijeva od njega. U tom aspektu smatramo da bi igra mogla biti bolja u više igrača, jer bi se igrači koji igraju lovce mogli međusobno dogovarati oko toga kako odigrati svoj potez. No, ako vam nije presudna komunikacija i dinamika između igrača, te više volite nadmudrivanje jedan na jedan, onda ovo igra savršeno odgovara tim kriterijima.

20240616_153726
Dio komponenti za Act 1
20240616_153821
Shark Tracker Pad za Act 1
20240616_163746
Act 2 iz perspektive velike bijele psine

Zaključak

Jaws je fantastični primjer hidden movement igre koja ne traje dugo, sama po sebi stvara odličnu i napetu atomsferu, te nudi igračima jedno zabavno iskustvo nadmudrivanja i dedukcije.

Do idućeg puta,
2 Meeples in a Pod

Kvaliteta pravila
Trajanje
Mogućnost ponovnog igranja
Dinamika između igrača

Ukupna ocjena

Moguća nuspojava tijekom i nakon igranja ove igre je to da vam počne svirati glazba iz filma u glavi, te možda dobijete i poriv ponovno pogledati ovo remek-djelo od filma, kako bi ste što točnije mogli citirati te nezaboravne likove. U svakom slučaju, uživajte u iskustvu!

4.8