Mojih 10 “Guilty Pleasure” TV serija

Girl sitting in front of television

Girl sitting in front of television

Izložit ću 10 serija (inače ih ima mnogo više) zbog kojih sam se bez grižnje savjesti odricala ljudskog društva, usred noći penjala na krov da bih usmjerila antenu za gledljiviji prijem slike (da, toliko sam stara), piratizirala cijele epizode na 56k modemu (onaj kreštavi zvuk spajanja bio mi je uspavanka dok sam satima čekala preuzimanje bijednih 100 mb podataka u manjim paketićima), kampirala kod prijateljice i gledala serije na Pro7 programu s potpunom njemačkom sinkronizacijom premda tek natucam malo njemačkog – ostale radnje i stanja nisu za oči mlađih generacija pa ih nećemo ovdje spominjati jer su i ove navedene vjerojatno dovoljno neshvatljive.

Neke od serijala koje ću ovdje navesti nisu nikada prikazivane na hrvatskim i srodnim programima, neke su nastale prema zbilja fantastičnim književnim serijalima, a neke su odraz tek tinejdžerskih godina podložnih dramskim uratcima na malim ekranima. Većina današnjih televizijskih serija produkcijski su manje odvažne, sezone imaju upola manji broj epizoda i vrlo brzo steknu kultni status. Koliko je u svemu bitan marketing i koliki je utjecaj razvoja tehnologije specijalnih efekata otvoreno je za diskusiju. Izbor serija čisto je osoban, što će se i primjetiti iz komentara na svaku. Sve navedene serije imaju fantastične elemente ili uključuju paranormalne pojave.

Navodim nikakvim posebnim redosljedom i bez kajanja jer bih bilo koju od navedenih serija mogla sinkronizirati i odglumiti barem po jednu scenu.

Xena Princeza Ratnica

Grčki bogovi, osebujna kostimografija, koreografija nasilja prema receptu samog Disneyja. Scene su odisale zelenim brdima Novog Zelanda prije nego su ona postala sinonim za filmove Gospodar prstenova. Trajala je nezaboravnih šest sezona u razdoblju od 1995. do 2001., kada su ih vjerojatno izbacili s lokacija za snimanje upravo zbog nekog tamo projekta Petera Jacksona. Zavijala je kao Tarzan samo nešto ženstvenije, a žice pomoću kojih su glumci letjeli u scenama rijetko kada su se mogle vidjeti na malim ekranima. Animacije čarolija, božanstava i čudovišta bila su vrhunac tadašnje tehnologije koja je bila u povojima. Humor sveprisutan. Kasnije je dobila vanbračno dijete i prestala je opipljiva homoerotska veza između Xene i Gabrijele. Xena: Princeza ratnica zauvijek će ostati pojam jednog razdoblja, nebrojenih repriza u svakodnevnim prikazivanjima i popunjavanju programa u sva doba dana i noći. Xena je bila tu kad je trebalo popuniti termine. Ženski homofobi birali su obdarenog Kevina Sorba i njegovu interpretaciju Herkula, a ja sam uvijek gledala Xenu jer nisam bila homofob.

Guilty Pleasure trenutak: Xenin ratni krik prije bitke

Roswell

Jedna od onih teen serija s kraja devedesetih koja nije preživjela više od tri sezone. Okosnica radnje je, osim života američkih tinejdžera, urbana legenda i popularna teorija zavjere o izvanzemaljcima koji su završili u američkom gradiću Rosewellu. Premda je uvodnu pjesmu odradila Dido, u seriji je gostovala i Nelly Furtado. Da je život mladih čudan dokazala je i ova serija, koju su scenaristi toliko zakomplicirali da ni onima koji su je gledali nije baš najjasnije što se događalo u zadnjoj sezoni. Serija prikazuje načine na koje se može zaraditi na jednoj teoriji zavjere i marktinški pohvati stanovnika malog gradića usred ničega su zaista impresivni. Nasuprot tome, životi lokalnih srednjoškolaca pretvaraju se u prave susrete treće vrste. Od prve pilot epizode koja je imala budžet od 2 milijuna dolara do potpunog preokreta i unajmljivanja SF pisca (čovjek je pisao Star Trek romane!) za produbljivanje znanstveno fantastičnih elemenata u seriji, ovaj je televizijski uradak bio dio odrastanja cijele jedne generacije tinejdžerki koje su pjevušile Here with me i samim time lakše prihvatile bijelog repera Eminema, koji je s Dido snimio pjesmu Stan.

Guilty Pleasure trenutak: uvodna pjesma (jer sve ostalo je pomalo u magli)

Sanctuary

Jedan od nebrušenih dragulja malih ekrana za mene je serija Sanctuary – u prevedenom naslovu Utočište. Pionir u tehnologiji snimanja, te prva web-serija koja je nastavila život na malim ekranima. Doživjela je čak četiri sezone u razdoblju od 2008. do 2011. godine. Impresivan miks tema od urbanih legendi i mitova do futurističkih tehnoloških otkrića. U jednoj od prvih epizoda pojavljuju se mala okrugla čupava bića koja svojim brzim razmnožavanjem zaprijete cijelom svijetu. Plejada likova varira od Big Foota preko vampirske verzije Nikole Tesle do krvoločnog Jacka Trbosjeka. Uz neprestana iznenađenja raznih životinjskih vrsta, otkrića iz romana Julesa Vernea i tehnoloških čuda ova serija brzo je iskočila iz okvira malih i simpatičnih zapleta do globalnih razina i nevjerojatnih teorija. Možda će netko negdje za pedesetak godina uspjeti konstruirati neke od izuma opisanih u seriji, baš kako je Star Trek serijal u svojih pedeset godina donio predloške za mnoge uređaje koje koristimo u svakodnevnom životu. Long live the nerds!

Guilty Pleasure trenutak: Nikola Tesla coolest vampire out there!

Misfits

U domaćem prijevodu nosi naslov Neprilagođeni. Ova britanska serija imala je pet sezona u razdoblju od 2009. do 2013. godine. Originalna glumačka postava se mijenjala kroz sezone. Okosnica priče su petero delikvenata koji nakon udara groma otkrivaju nadnaravne moći. Izbor navedenih moći oduševljava! Britanski sleng, izražajni i neušminkani glumci samo su dio osvježavajućeg tona serije. Iwan Rheon, današnjim gledateljima poznatiji kao Ramsay Bolton iz serije Game of Thrones jedan je od originalne glumačke postave i podjednako je jeziv i u ovoj ulozi. Osobni favorit mi je bio Robert Sheehan u ulozi lika Nathana Younga zbog svojeg nepokolebljivog smisla za humor. Osim što je fantastična dramska serija, ovo je uvelike komedija prema pravom britanskom receptu – pomalo pomaknuta i nije za svačiji ukus. Jedan od kometara na seriju: Heroji na cracku!

Guilty Pleasure trenutak: Nathan Young u izvedbi Roberta Sheehana

Lost Girl

Provokativna serija sa zanimljivim likovima. Likovi su miks urbanih legendi, mitskih bića i stvorenja iz bajki. Glavna protagonistica i „zagubljena cura“ je po prirodi sukuba koja se hrani seksualnom energijom. To je razlog zbog kojeg je u bijegu, dok ju ne pronađe zajednica natprirodnih bića čiji miran život narušava svojom pojavom i žrtvama koje ostavlja iza sebe. Političke intrige i osjetljivi balans koji vlada među vrstama i stvorenjima koji žive među nama neopaženo vrlo su slojevito prikazani. Vukodlaci i ratnici filtrirali su se u policijske redove i zataškavaju sve tragove koje upućuju na neljudske počinitelje. Seks i seksualne situacije česta su pojava kroz seriju zbog glavnog lika, koji se lokalnom vukodlaku pojavljuje na vratima svaki puta kada dobije batina i treba joj energije za regeneraciju. Veze među likovima ne poznaju granice među spolovima i serija je vrlo progresivna u tom smislu. Nisu svi likovi neljudski, ali su svi višedimenzionalni, svaki ima svoju osobnu priču, ciljeve i skrivene adute. Snimljeno je respektabilnih pet sezona u razdoblju od 2010. do 2015. godine. Kanadska produkcija s puno slobode za scenariste.

Guilty Pleasure trenutak: kemija među glumcima i hrpa komičnih situacija

 

Star Trek Voyager

Picard je svima najdraži Star Trek kapetan. Hardcore fanovi odabrat će simbol muškosti s poderanom majicom i šarmom za žene raznih vrsta s mnogih planeta i bez razmišljanja će reći Kirk je onaj pravi. Intelektualci i oni koji se vole praviti važni odabrat će onog iz Deep Space 9 za kojeg ne znam niti kako se zove. Meni je na prvom mjestu kapetanica Janeway. Imala sam jednog prijatelja istomišljenika koji je prema njoj nazvao svoju 80 plus level sorceressicu u Diablu 2. Bila je fantastična s Frozen Orbom. Bilo je to čudno vrijeme i bilo je tu čudnih epizoda u kojima su kapetanica Janeway i časnik Tom Paris uspješno evoluirali na nekom planetu u gmazolika stvorenja i napučili cijeli jedan planet svojim potomstvom. Doktor ih je uspio deevoluirati na početno stanje, ali kolonija potomaka nastavila je svoj život bez njih. Najdraži lik mi je prvo bio Chakotay, ali me jedna jednako zaluđena prijateljica ismijavala da sam Neelix pa sam i njega morala prisvojiti. Neka, nije mi žao, dapače, netko treba prihvatiti šalu na svoj račun, a tko drugi može biti bolji nego časnik za moral. Ovo je jedna od onih serija koje su se nebrojeno puta reprizirale na našim malim ekranima, tako da je svaki dan bila po jedna epizoda i po više puta. Možda sam paranoična, ali sumnjam da je neki tamo štrkljavi tehničar koji je radio na HRT-u tajno montirao epizode tako da nitko nije točno znao koja je po redu i koja sezona se prikazuje. Navodno je imala sedam sezona a snimane su od 1995. do 2001. godine

Guilty Pleasure trenutak: Udvaranje Q-a

Legend of The Seeker

Premda je serija započela s glavnim protagonistom koji je polugol i napinje mišiće jer je odlučio, kao svaki pravi junak, baviti se društveno korisnim radom i sâm sjekirom od drveta pored puta napraviti most preko jaruge, da lokalni mještani i njihove krave mogu prijeći s jedne strane na drugu bez da moraju ići dužim okolnim putem, trenutak koji me totalno pridobio za ovu seriju je scena u kojoj goli starac duge sijede kose u naručju drži kokoš i priča joj dok stoji usred šume i gledaju u mjesečinu. Za mene je tada legenda rođena. Premda je sama serija nastala prema serijalu fantastičnih knjiga Sword of Truth autora Terryja Goodkinda koja ima preko petnaest knjiga, ako brojimo i kratke priče, sama serija nije dugo živjela i imala je samo dvije sezone od 2008. do 2010. godine, što ukupno čini 44 epizode. Seriji u prilog idu još markantan negativac, koji je glumio onog vilenjaka koji umre u drugom dijelu Gospodara prstenova, te intrigantan red žena ratnica koje su od glave do pete obučene u kožna odijela i imaju oružja u obliku falusnih simbola – kunem se da izgledaju kao čudni vibratori, koji na dodir nanose bol. Ako sve navedeno nije dovoljno da zaintresira potencijalne gledatelje onda, ljudi, televizijski serijali nisu za vas…

Guilty Pleasure trenutak: ženski red Mord Sith i badass scene ženskih borbi

Buffy The Vampire Slayer

Autor ove serije Joss Whedon, dio je mog osobnog pantenona. Buffy ubojica vampira je opsesija koja je trajala i traje puno duže od sedam sezona koliko je imala serija. Fokus serije se mijenjao sa vremenom i rastom glavnog lika. Kada nije umirala da spasi svijet od demona, vampira i niza apokalipsi, Buffy je išla u srednju školu, pohađala fakultet i zarađivala za život radeći u restoranu brze prehrane. Ispod škole se nalazio prcijep koji vodi u pakao, ispod kampusa i fakulteta utaborila se tajna vojna postrojba koja je proučavala neprirodne pojave i bića, a zbog smrada od prženja krumpirića i pečenja burgera su je čak i stvorenja noći ismijavali. Serija obiluje dvosmislenim referencama i šaljivim dijalozima koji su teško prevodivi. Ova serija, koja je po epizodi nekada imala bolje i kvalitetnije specijalne efekte od prosječnog kino-hita, jedna je od prvih serija koje su prikazale ljubavnu scenu između dvije žene na malim ekranima. Nekada ju je Nova TV prenosila, ali nikada sve sezone nisu prikazane na domaćim malim ekranima. Ponosni sam vlasnike prve sezone na video kazetama, inače jedine koja je izašla na hrvatsko tržište i na polici imam malo svetište svega Buffy. Serija je završila i glavna glumica je odahnula jer konačno može nositi kratke suknje, što zbog modrica za vrijeme snimanja nije mogla. Ispovijedih se pa možemo dalje…

Guilty Pleasure trenutak: funnies and more funnies

Teen Wolf

Serija ponešto novijeg datuma što samo dokazuje da je opsjednutost čudnim televizijskim serijama kronično stanje koje ne pozna kraja, godine ili pak osobni rast. Nastala je prema predlošku istoimenog filma u kojem je 1985. glavnu ulogu glumio Michael J. Fox. Ruku na srce, kostimografi i šminkeri danas umiju prikazati dlakavost vukodlaka da curicama ne bude strašno odbojna.  Ova serija u produkciji MTV-a ima, za sada, šest sezona koje se i dalje snimaju. Počela je s prikazivanjem 2011. godine. Originalna glumačka postava se ponešto smanjila jer u zadnjih sedam godina glumci, koji su u početku bili tinejdžeri, sad su ipak malo stariji a glumiti u seriji s „Teen“ u naslovu ipak zna biti bruka. U prvoj sezoni simpatična nova glumačka lica i nove glumačke nade. Neki su prešli na kino-hitove, a još snimaju i seriju, dok su neki prešli na filmove koji nisu baš uspjeli na velikim ekranima, a zbog njih su otišli s ovog projekta. U skladu s MTV-evim stilom, svaka epizoda ima izraženu audio i glazbenu pratnju, a nazive izvođača i pjesama možete vidjeti u kutu ekrana dok serija traje. Ponekad u ključnim trenucima serije ponudit će se i #pojam koji podržava, odnosno naglašava radnje nekog lika ili samo naglašava važnost nekog događaja. #ihavenoexcuse

Guilty Pleasure trenutak: Derek Hale

 

Highlander

Šest sezona škotskog gorštaka prikazivalo se od 1992. do 1998. godine. Blijeda slika Christophera Lamberta na vrhuncu snage iz prvog filma istog naslova 1986. Gorštak za male ekrane jer MacLeod nije za bacit. Nisam sigurna je li zbog naglaska, scena mačevanja ili asocijacija na Christophera Lamberta, ali ova serija je definitivno grešno zadovoljstvo. Teorija o Besmrtnicima koji žive među nama u modernom svijetu i bore se do smrti jer – There can be only one! – dovoljno je je enigmatična sama po sebi. Imala je istu dozu privlačnosti poput japanskih crtića Dragon Ball Z u kojima su scene tučnjave trajale i po nekoliko epizoda. Ipak mislim da je to zbog Christopera Lamberta…

Guily Pleasure trenutak: Queen intro!

 

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.