Agricola

Agricoli ste farmer koji živi u drvenoj kolibi samo sa svojom ženom i bez ičega drugog. Za vrijeme svoga kruga, možete napraviti samo dvije akcije, jednu za sebe i jednu za svoju ženu te birate ono što vam je trenutno u ponudi: skupljati glinu, drvo ili kamen, graditi ograde i tako dalje. Možda razmišljate o djeci koja bi vam pomogla u poslovima, ali prvo morate izgraditi dodatne sobe u kući. A morate misliti i na hranu za potomstvo!

Igra podržava mnoge razine kompleksnosti, najviše kroz upotrebu (ili neupotrebu) dviju vrsta karata, Malih Dodataka i Zanimanja. U početničkoj verziji (nazvanoj Obiteljska verzija u američkom izdanju), ove karte se uopće ne koriste. Za napredno igranje, američko izdanje ima tri različite razine: Osnovno (E-Špil), Interaktivno (I-špil), i Kompleksno (K-špil), a pravila predlažu kombinirano korištenje ovih karata. Karte tržnica su također u igri u obliku Z-Špila i L-Špila.

Agricola je igra na runde. Postoji 14 rundi od kojih se svaka odvija u 6 stadija, sa Žetvom na kraju svakog stadija (poslije rundi 4, 7, 9, 11, 13 i 14).


Igrači startaju sa dva tokena (farmer i njegova žena) te mogu napraviti dvije akcije po rundi. Postoji veliki izbor opcija i kako igra napreduje otvarat će se još novih. Prvo što se dogodi u rundi je da okrećemo akcijsku kartu.
Problem: svaku akciju se može odraditi samo jednom i to samo jedan igrač, tako da se treba voditi briga oko prioriteta. Svaki igrač počinje sa 7 karata Zanimanja (u izboru od ukupno 160) i 7 karata Malih Dodataka (u izboru od ukupno 140) koje se mogu iskoristiti tijekom igre.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.