Warcraft – Gospodar klanova #2 by Christie Golden

Kao što to već biva, dobila sam zadatak napisati recenziju o zadnjoj fantasy knjizi koju sam pročitala. To je malo stvorilo problem zbog nekoliko razloga: prvi je taj što sam morala dobro razmisliti koja je zadnja knjiga koju sam pročitala a uklapa se u žanr; drugi je taj što imam na noćnom ormariću 6 knjiga koje sam započela čitati, 3 su fantasy, jedna nije, ostale su povijesne i nikako da nastavim iz ovog ili onog razloga (najočitiji je onaj u kojem mi pažnja odleti, neda mi se ili imam 100 drugih stvari i ideja u planu); treći razlog je taj što u zadnje vrijeme čitam fan fictione, guilty pleasure dostupan u dražesnom obliku na smartphoneu koji uvijek imam sa sobom pa ukradem malo vremena za stranicu dvije…

 

cic

Moja hrpica knjiga koja čeka red na čitanje (lijevo) i print screen mog foldera gdje se vidi očit gulty pleasure (desno)

 

No vratimo se na knjigu koju sam odlučila recenzirati ovdje –  Gospodar klanova, autorice Christie Golden. Knjiga je takozvano džepno izdanje, mekih korica, savršena oblika za svaku torbu (čak i one manje) jer ih obožavam čitati negdje vani, na kavi, u čekaonici, na putu, plaži… Nakladnik je Zagrebačka naklada, a prijevod  je odradio Mario Jović.

ejdtgnh

Moj primjerak knjige

Dakle, priča se temelji na igrici Warcraft, tvrtke Blizzard Entertainment. To je igra koju igra velika populacija mladih ali i onih starijih, poznata kao ubojica socijalnog života jer se igrač toliko unese i zanese u svog lika, priču i cijeli taj svijet pa ponekad vrijeme stvarnoga života proleti jer se u potpunosti izgubite u virtualnom svijetu. Isto takva je i ova priča koja obuhvaća samo jedan mali djelić tog svemira.

 

Glavni akter priče je ork Thrall kojeg su odgojili ljudi. Ne, nije ovo priča o ljudskoj dobroti i razumijevanju. Upravo suprotno. Thrall je rob kojeg se iskorištavalo u borilačkoj areni zbog njegove snage i ratničkih vještina. Uz pomoć jedine osobe koja ga nije gledala kao ogromno zeleno čudovište i spleta okolnosti koje su išle u njegovu korist, on je uspio pobjeći i pronaći svoju vrstu. Otkriva tko je i što je, tko su mu bili roditelji i svaća veliku dužnost i čast koju su mu ostavili u nasljedstvo – titulu poglavice plemena koju treba ponovno osvojiti, povratiti čast svoga plemena, osvetit ubojice roditelja. Kroz otkrivanje svojih korijena i učenje o pravilima i tradiciji otkriva da ima poseban dar upravljanja elementima prirode. Uz učenje i razvijanje sposobnosti dolazi do velikih pobjeda u bitkama, preuzima počasno mjesto vrhovnog poglavice svih oračkih plemena i počinje vladati neuobičajenim načinom za divljačka plemena.

Thrall

Knjiga je prepuna akcije, prožeta magijom, borbom i avanturama, te zadatcima koji se moraju ispuniti i obaviti kako bi se postigao krajnji cilj. Priča igrici uistinu daje jednu novu dimenziju zanimljivosti i pozadinskih događanja. Može se čitati kao zasebna cjelina ili kao djelić ogromnog svijeta koji vas intrigantnošću i prepletenošću jednostavno osvoji.

Meni osobno je prikazala novu dimenziju oraka kao rase i ratnika i potpuno me osvojila. Ovo je prva od Warcraftovih knjiga koju sam pročitala i koju i dan danas volim ako već ne pročitati, onda barem prelistati. Sljedeći korak je bio pročitati i ostale priče koje se, na moju osobnu žalost nisu nastavljale ili prethodile ovoj, ali su jednako zanimljive i opojne.
Vrlo se lako izgubiti u tom svijetu koji je tako detaljno opisan i razrađen, a knjiga lako čitljiva. Preporučam ju kao odličan bijeg od stvarnosti i prvi korak prema igranju igrice (ako već niste) ili odlično objašnjavanje likova i situacije u svijetu Azerotha.

I za kraj, oni koji igraju a ne znaju i one koji će tek početi igrati, u Orgrimmaru, glavnom gradu orka, u velikoj svečanoj dvorani na postolju sjedi Thrall pa ga možete i bolje promotriti.

Warchief u Orgrimmaru (in game)

Facebook Comments

Genre: Fantasy
Series: Warcraft |
Kristina

About Kristina

Mrzim ovaj dio sa opisom pa ću biti kratka, informacije o sebi više volim dijeliti u casual razgovoru... Studentica pedagogije i povijesti (još kratko), obožavateljica... well, svega vezano za fantasy. Ako mi ikada padne na pamet nešto što mogu nadopisati ovdje, budem, a do tada slobodno pitajte :)
Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.