Moć albiura by Daria Keršić

Moć albiura by Daria Keršić

4

Summary

Kako je lijepo imati osamnaest i biti zaljubljen do ušiju. Bit će da nema ljepše stvari na svijetu. Za Loretu Denonu, zatreskanu Puležanku, to je sigurno vrhunac njenog života. I to bi bila jedna lijepa ljubavna priča s romantičnim završetkom koji nikog osim Olivera i Lorete ne bi previše zanimao. Osim što bi možda zagorčao život Saši, Loretinom prijatelju iz djetinjstva koji njihovo prijateljstvo vidi u malo drugačijem svjetlu.

No izvan tog malog kruga postoje sile kojih oni uopće nisu svjesni. Postoji legenda, postoji pretkazanje, postoji zavjera stara dvije tisuće godina. Svijet kakav mi poznajemo na rubu je rata kataklizmičkih razmjera. I sve silnice drevnih grijeha,zabranjenih ljubavi, mučkih ubojstava,zakletih osveta, prokletstava, lažnih nadanja, ambicija tajnih vladara svjetova pored našeg, sabrane su u jednoj osobi – Loreti Denoni koja o tome nema pojma.

I kada pretkazano znamenje postane svima jasno, na Pulu će se sliti nezamislive kohorte najopakijih demona Pakla, jurišni odredi anđeoskog kora, bjesomučni sljedbenici zagonetne Lilith. Između njih i Lorete postavit će se jedan odmetnuti demon pun tajni, jedan odmetnuti anđeo neobičnih moći i jedan obični mladić čija je ljubav jača od sudbine.

Daria Keršić u svom je prvom romanu Moć albiura izmaštala intrigantnu priču o sudbini svijeta koja visi o niti, a nit je u rukama jedne obične tinejdžerice koja samo želi živjeti običan život. Hoće li uspjeti i koju će cijenu morati platiti da bi to postigla?

U naš čitateljski izazov za 2016. uspjela sam uklopiti knjigu Moć albiura autorice Darie Keršić za kategoriju domaćeg autora. Radi se fantastičnom romanu za mlade i ovo je prva knjiga najavljene serije Saga albiurana. Budući da se trudim ne unositi u ovu recenziju detalje koji bi čitatelju pokvarili užitak čitanja, o radnji ću probati istaknuti dovoljno da zainteresiram potencijalne čitatelje bez previše otkrivanja.

Izuzetno mi se svidio način na koji je autorica pokušala iskoristiti domaći teren – radnja se događa u Hrvatskoj. Početak priče kreće iz Istre, pretežito Pule i prati glavnu junakinju Loretu. Autorica je kroz priču o borbi dobra i zla predstavila neke nadasve zanimljive likove. Paleta likova koja uz obične smrtnike uključuje, anđele, demone, samog Sotonu koji inzistira da ga se oslovljava sa Toni te mnogo bića koja šuruju i s jednima i s drugima svjedoči o bogatoj mašti autorice.

U samom početku mi je bilo pomalo teško ufurati se u priču o maturantici koja se nalazi na životnoj prekretnici koji fakultet upisati, ali me vrlo skori fantastični zaplet zaintrigirao. Loretin svijet i život upravo je klišejizirano savršen prije nego krene lavina zagonetnih događaja koje autorica većinom samo daje naslutiti. Za ljubitelje romantičnih zapleta tu je nekoliko ljubavnih trokuta i moram priznati da me kemija među likovima nije razočarala.

Imam ponešto rezervacija prema žargonu istarskoga kraja tako da me sam jezik romana s vremena na vrijeme odbijao, ali to je stvar moje osobne preference. Budući da se radi o likovima na domaćem terenu izbor imena za likove bio je dobar jer inače koliko god priča bila zanimljiva loš izbor imena likova meni je totalni promašaj za cijelu knjigu. Žanrovski ovaj roman za mlade ubrojila bih u urbanu fantastiku. Sa svega dvjestotinjak stranica roman se čita brzo i sama radnja nakon pomalo sporog početka donosi dovoljno zapleta da održi čitateljevu pažnju na zavidnoj razini.

Budući da se radi o knjizi koja je uvod u cijeli jedan serijal sami likovi vrlo su dobro postavljeni i sviđa mi se kako imaju više dimenzija. Iako se radi o borbi dobra i zla u priči ima dosta prostora za manervriranje onih čiji svijet nije crn ili bijel. Takva karakteristika likova najviše se očituje u anđelima koji nisu uvijek dobri i demonima koji nisu sasvim zli. Veselilo bi me pročitati nastavak ovog serijala jer sam pronašla više likova čiji bih rasplet i priču željela saznati.

Svidjelo mi se: zanimljivi likovi, dobra knjiga domaćeg autora, brzo se čita, ljubavni trokuti na izbor

Nije mi se svidjelo: žargonizmi kojima se koriste neki likovi, uptino vrijeme izlaska nastavka

Facebook Comments

Genre: fantastični roman, roman za mlade, urbana fantastika
Series: Saga albiurana | Subjects: anđeli, demoni, Pula

Komentiraj